Ungurii nu se lasă și nu renunță la Ardeal: continuă ce au început. Au dat deja sute de milioane de euro

Ungurii nu se lasă și nu renunță la Ardeal: continuă ce au început. Au dat deja sute de milioane de euro
Peter Szijjarto anunță intențiile viitoare de investiții

Politica vecinilor din Ungaria, în raport cu Transilvania, este una dură și cu multe substraturi. În ultimii ani Guvernul de la Budapesta a investit sute de milioane de euro în această parte a țării. Recentele demersuri făcute de Ungaria arată că lucrurile nu se opresc aici. Ministrul Comerţului şi Afacerilor Externe al Ungariei, Peter Szijjarto a făcut declarații în acest sens.

Investițiile din Ungaria în județele cheie din Transilvania

Intenția Ungariei de a avea o influență majoră în Transilvania, nu este de ieri de azi. Politica de la Budapesta în acest sens este cât se poate de vizibilă. În ultimii ani Ungaria a investit în zonele unde preponderent sunt comunități etnice majore de maghiari.

Județele vizate, Covasna, Harghita și Mureș, au avut parte de investiții de sute de milioane de euro, în special în agricultură, dar sunt vizate și alte domenii. În domeniul cultural, s-au implicat semnificativ, deschizând centre culturale maghiare, în cam toate orașele importante din zonă. Peter Szijjarto, a mai spus că în cei cinci ani de proiecte, Ungaria a cheltuit 135 de miliarde de forinţi.

„Dacă mă uit la cei 5 ani care au trecut, de când am avut acest program de dezvoltare economică în Ardeal, atunci pot să vă spun că 6.045 de proiecte au fost sprijinite financiar şi aceste 6.045 de proiecte au adus o investiţie de 135 de miliarde de forinţi ca investiţie”, a declarat Peter Szijjarto, într-o conferinţă de presă.

Peter Szijjarto anunță intențiile viitoare de investiții

În aceeași conferință de presă de ieri, 2 decembrie, Peter Szijjarto a declarat că de la Budapesta s-au alocat apoximativ 18 milioane de euro pentru agricultură, vizate fiind tot cele trei județe. Banii vor veni în Transilvania, în perioada următoare, a mai spus oficialul.

În același timp a făcut un bilanț al sumelor investite și a vorbit despre noul proiect, pe care l-a denumit Programul de dezvoltare economică din Ardeal.

Datele oficiale prezentate de Peter Szijjarto arată că Ungaria are 53 de proeicte de dezvoltare în agricultură. Oficialul a dat și cifra exactă a investițiilor, aceasta ridicându-se la 112 milioane de euro.

”Au fost realizate 53 de investiţii agricole majore, în valoare totală de 47 de miliarde de forinţi (circa 112 milioane de euro), făcând posibil în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, pentru fermierii de aici să îşi valorifice produsele aici şi, ulterior, după prelucrare, să ajungă pe pieţele externe.

(…) Programul de dezvoltare economică din Ardeal, la conceperea acestuia am fost foarte atenţi ca să corespundă legislaţiei internaţionale, legislaţiei române.. Programul de dezvoltare economică din Ardeal înfiinţează locuri de muncă în România, în România aduce taxe la buget şi contribuie la dezvoltarea economică a acestei ţări. Şi, evident, consolidează şi comunitatea maghiară de aici.”, a mai declarat Peter Szijjarto.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI