Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a solicitat omologului ungar un „proiect de acord” despre programele economice desfăşurate de Ungaria în România.
Ministrul afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut o întrevedere recentă, organizată la Bucureşti, cu ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto. Cu această ocazie, Bogdan Aurescu a transmis „dorinţa fermă şi clară a părţii române pentru o revenire la o relaţie firească, de parteneriat real cu Ungaria”. Un alt aspect important al întrevederii s-a consumat când şeful MAE şi-a exprimat speranţa ca oficialii de la Budapesta să nu mai provoace țara noastră.
„Am reiterat, aşa cum am făcut-o şi în trecut, interesul României pentru consolidarea relaţiei bilaterale, printr-o abordare pragmatică, constructivă, europeană şi deschiderea României pentru identificarea unor proiecte reciproc avantajoase, care să contribuie la prosperitatea ambelor state şi la bunăstarea propriilor cetăţeni”, a spus Bogdan Aurescu.
În cazul programului economic desfăşurat de Ungaria pe teritoriul țării noastre, ministrul român a subliniat ferm necesitatea încheierii unui tratat bilateral privind derularea lui.
„Acest tratat ar trebui să conţină ca principii esenţiale: implicarea autorităţilor române, caracterul transparent şi nediscriminatoriu, implementarea în conformitate cu legislaţia română şi cu dreptul UE în materie de concurenţă şi ajutor de stat”, a punctat ministrul Afacerilor Externe.
În plus, Bogdan Aurescu i-a solicitat omologului său ungar transmiterea unui proiect de acord care să respecte aceste elemente şi care să permită lansarea unor negocieri. „În perspectiva negocierilor pe marginea acordului, partea română trebuie să îşi pregătească un mandat de negociere care, formal, trebuie aprobat în conformitate cu Legea nr. 590/2003 privind tratatele.
În mod evident, responsabilitatea MAE de a stabili elementele principale de negociere este partajată cu alte autorităţi care au responsabilităţi în domeniu, aşa cum sunt şi aspectele care ţin de aplicarea pe teritoriul României”, a mai spus Bogdan Aurescu. Pe de altă parte, Bogdan Aurescu a subliniat că actuala criză creată de pandemie reprezintă „o lecţie nu doar pentru state şi autorităţi, ci şi pentru fiecare dintre noi”. În plus, ministrul de Externe îi încurajează românii ce muncesc în străinătate să se informeze, să îşi cunoască drepturile şi să ceară respectarea lor.