29 iul. 2020 | 15:33

Ungurii nu au liniște cu România. V. Orban: „A fost un pământ între munți… Un pământ al comorilor naturale”

News
Ungurii nu au liniște cu România. V. Orban: „A fost un pământ între munți... Un pământ al comorilor naturale”
”Le Monde”, reportaj de proporții în Ardel, după obsesia lui Viktor Orban legată de Trianon

Premierul Ungariei, Viktor Orban, are obsesie pentru Trianon, iar publicația franceză ”Le Monde” a încercat să vadă dacă și maghiarii din Ardel gândesc la fel ca liderul de la Budapesta. Jurnaliștii francezi au realizat un reportaj de proporții în Ardeal.

”Le Monde”, reportaj de proporții în Ardel, după obsesia lui Viktor Orban legată de Trianon

Publicaţia scrie că Viktor Orban îşi „galvanizează electoratul” interpelând mulţimea despre nedreptăţile trecutului şi despre acel „diktat“ de la Trianon care a lăsat câteva milioane de maghiari între graniţele ţărilor vecine. La o sută de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, premierul Viktor Orban continuă să cultive amintirea acestui „dictat“, scrie „Le Monde“.

„A fost odată un pământ între munţi, în spatele interminabilei câmpii a Dunării. Un pământ al „comorilor naturale“ de care „Occidentul a privat Ungaria“, „încălcând frontiere milenare“ pentru a-i forţa pe maghiari să trăiască în spatele unor „frontiere imposibil de apărat”, transformând naţiunea în „culoar al morţii“.

”Le Monde”, reportaj de proporții în Ardel, după obsesia lui Viktor Orban legată de Trianon

”Le Monde”, reportaj de proporții în Ardel, după obsesia lui Viktor Orban legată de Trianon

Orban voia să ridice un monument al Tratatului de la Trianon, dar pandemia i-a dat planurile peste cap

Este declarația pemierului Ungariei făcută pe data de 6 iunie, pentru comemorarea „tragediei naţionale“ pe care o reprezintă Tratatul de la Trianon, semnat pe 4 iunie 1920 într-o anexă a Palatului Versailles şi care, o sută de ani mai târziu, încă reprezintă o plagă sângerândă pentru o bună parte a maghiarilor.

Semnat între puterile victorioase din Primul Război Mondial şi reprezentanţii unei Ungarii învinse, aliata cu Reich-ului german, Trianon a însemnat pierderea a două-treimi din teritoriul fostului regat al Ungariei, anterior parte integrantă a Imperiului Austro-Ungar.

Dacă nu ar fi fost pandemia, Viktor Orban planuia să comemoreze acest eveniment prin inaugurarea unui monument controversat în centrul Budapestei, o rampă pe care sunt scrise numele localităţilor pierdute şi care conduce spre o „flacără eternă“ care să simbolizeze Ungaria Mare. Inaugurarea monumentului a fost amânată pentru luna august. În schimb, premierul naţionalist ungar s-a deplasat în localitatea Satoraljaujhely, în apropierea frontierei cu Slovacia, unde a vorbit despre suferinţele Ungariei.

Două milioane de maghiari sunt răspândiți în mai multe țări

După 100 de ani, aproximativ două milioane de maghiari sunt răspândiţi în România, Slovacia, Serbia, Ucraina, Austria, Croaţia şi Slovenia. Aceste „minorităţi“ joacă un rol preponderent în politica internă şi externă a premierului naţionalist Viktor Orban, care le acordă favoruri de când a revenit la putere la Budapesta în 2010. Le-a permis la peste un milion de etnici maghiari să obţina paşapoarte ungare. „Iar acest lucru îi este favorabil. La fiecare scrutin, votează masiv pentru partidul său, Fidesz“, subliniază cotidianul francez.

„Viktor Orban ne apăra. Ne oferă ajutoare, 300 de lei (60 de euro) pentru fiecare copil, anual; nu este mult, dar acest lucru ne permite să ne plătim pâinea“, spune Veronica C., în vârstă de 61 de ani, de origine maghiară, intervievată de reporterul Le Monde în faţa casei sale din Valea Uzului.

Publicația franceză a ajuns la concluzia că mulți ceangăi din România se consideră români, iar etnicii maghiari din Austria se simt complet asimilaţi. Oficial, Budapesta nu vrea recuperarea teritoriilor pierdute. „Doar statele au frontiere, nu naţiunile. Unii au înţeles acest lucru, alţii nu. Aceştia din urmă ar face bine să se abţină“, a declarat Viktor Orban.

Parteneri
Imagini rare cu fiul cel mare al Corinei Caciuc și al lui Reghecampf. Ce imagine fabuloasă au postat cei doi
Redactia.ro
Când se pun, de fapt, cartofii în ciorbă. Multe gospodine fac asta greșit și le strică gustul!
Click.ro
NU le RECUNOȘTI! Cum arătau divele din România acum 30 de ani! Transformare ȘOCANTĂ
Vocea.biz
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după audierea la Parchet
Digi24
Cum a apărut îmbrăcată o actriță din Rusia la Cannes. Toată lumea vorbește despre rochia ei!
Unica.ro
Poveste uluitoare pentru un popular actor român. Viața i-a fost dată total peste cap
EVZ.ro
Anunț ANM! Cod galben de ceață densă în România. Care sunt județele afectate
Spynews
S-a dat ordin pentru toate MAGAZINELE din România. Noua regulă este absolut OBLIGATORIE
Capital.ro
Prof. dr. Vlad Ciurea, despre grăsimea care poate fi consumată oricând, în orice cantitate: ”Este minunată!”
Antena 3
Fosta soție a unui actor celebru a ajuns să doarmă pe străzi și să mănânce din gunoaie. Cum a fost surprinsă? Atrăgea toate privirile când apărea în public
Avantaje
Sfinții CONSTANTIN și ELENA. Ce nume sărbătorim astăzi
Mediaflux
Pensia pe care o va primi un român care a muncit 35 de ani. Cum poți face recalcularea
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Cele două zodii care sunt favoritele universului în luna mai 2024. Vor avea parte de surprize cerești
Antena 1
WOW! Carmen Iohannis i-a ȘOCAT pe toți! Cum a apărut în public: s-a văzut...
Impact.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro