Dacian Cioloș, mesaj clar pentru Angela Merkel. Totul a pornit de la bani

Dacian Cioloș, mesaj clar pentru Angela Merkel. Totul a pornit de la bani
Dacian Cioloș, mesaj clar pentru Angela Merkel. Totul a pornit de la bani

Cu toată criza, la nivel mondial, Parlamentul European este în plin exercițiu al funcțiunii sale de drept, astfel că ieri au avut loc ample discuții în plenul Parlamentului European, printre vorbitori numărându-se și Dacian Cioloș.

Dacian Cioloș, mesaj clar pentru Angela Merkel

Dacian Ciloș, în calitatea sa de lider al grupului Renew Europe, a avut ieri, în plen, un discurs tăios dar și un mesaj adresat direct Cancelarului Germaniei, Angela Merkel. În alocuțiunea sa din Parlamentul Euopean, Cioloș a cerut liderului de la Berlin ca acordarea fondurilor europene să fie condiționată de respectarea statului de drept și nu pe alte criterii, politice sau pe anumite afinități. Dezbaterea principală de ieri a avut ca subiect prioritățile președinției germane a Consiliului UE, alocuțiunea liderului Renew Europe venind exact în contextul acestor idei.

Dacian Cioloș, mesaj clar pentru Angela Merkel. Totul a pornit de la bani
Dacian Cioloș, mesaj clar pentru Angela Merkel. Totul a pornit de la bani

„În timp ce ascultam discursul dumneavoastră, am simțit o emoție puternică. Amândoi venim din aceeași parte a Europei, amândoi am cunoscut o altă Europă, cea pe care o numim deseori «Europa de Est», care a fost răvășită de zeci de ani de dictatura comunistă și de alte regimuri totalitare. Și mulți dintre noi, care suntem aici în această sală, venim din această parte a continentului care a fost de multe ori neglijată. Însă astăzi ne dorim cu toții același lucru: o Europă liberă, puternică și prosperă. Dar pentru a o obține trebuie să luptăm împotriva dezamăgirii, deziluziei și declinului ideii europene. Trebuie să dăm dovadă de ambiție și să relansăm un număr mare de proiecte europene.”, șia început alocuțiunea Dacian Cioloș.

Totul a pornit de la bani și de la declararea priorităților Germaniei la cârma Cosniliului UE

Un suport neașteptat, pentru Dacian Cioloș, a venit din partea  Ursulei von der Leyen, șefa Consiliului European, care a susținut aceeași idee, declarând că organizația pe care o conduce speră ca Germania să fie atentă la alocarea de fondurile europene. Același lider, de origine germană, a mai reiterat ideea ca banii rezervați în cadrul programului de relansare economică după pandemia de COVID-19, să fie condiționați de respectarea statului de drept și de eforturile anticorupție ale statelor membre.

Dacian Cioloș, mesaj clar pentru Angela Merkel. Totul a pornit de la bani
Dacian Cioloș, mesaj clar pentru Angela Merkel. Totul a pornit de la bani

Dacian Cioloș a criticat vehement ultimele declarații făcute de Cancelarul german, aducându-i aminte că nu este normal ca mai întâi fiecare stat afectat de criză să aibă bani și apoi să se ia în considerare statul de drept, amintindu-i Angelei Merkel că Europa nu trebuie construită și readusă pe linia de plutire doar din punct de vedere financiar-contabil.

”De curând ați spus că este nevoie să avem mai întâi bani, ca mai apoi să discutăm despre statul de drept. Permiteți-mi să nu fiu de acord cu acest lucru. Nu construim Europa dintr-o perspectivă pur contabilă. Construim Europa, așa cum ați afirmat la un moment dat, în jurul unui proiect, unei viziuni și unor valori solide”, a mai declarat Dacian Cioloș.

O altă parte a discursului liderului grupului Renew Europe a avut ca subiect Ungaria și pe premierul ungar, Viktor Orban, care nu de puține ori a criticat public proiectul de revigorare economico-socială a continetului european, după ce se va termina criza epidemiologică, acesta afirmând:

Discurs plenară 8 iulie 2020

I-am expus cancelarului german Angela Merkel, care a preluat azi președinția Consiliului Uniunii Europene, motivele pentru care cred că este necesar să condiționăm acordarea fondurilor din viitorul buget european de statul de drept pentru a trăi mai departe într-o lume liberă, dreaptă și prosperă.

Publicată de Dacian Cioloş pe Miercuri, 8 iulie 2020

„Astăzi, prea mulți lideri europeni continuă să atace acest proiect și tot ceea ce reprezintă el. Exemplul perfect este Viktor Orban, care este și membru al familiei dumneavoastră politice, și nu este singurul. Este vremea, doamnă cancelar, să îi înfruntăm pe cei care doresc să schimbe cursul istoriei noastre. Este timpul să condiționăm fondurile europene de respectarea statului de drept. Oportunitatea politică este, în mod clar, acolo. Utilizați acest pachet fără precedent de 1.800 de miliarde de euro ca pârghie. Fiți de partea europenilor, a tuturor europenilor, pentru a putea trăi într-o lume liberă, dreaptă și prosperă. Dețineți această putere, doamnă cancelar. Nu-i dezamăgiți! Vă mulțumesc!”, a declarat Dacian Cioloș, potrivit unui comunicat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI