Rasism la Budapesta la Euro 2020?! Un star mondial a stabilit ce va face echipa sa în Ungaria

Rasism la Budapesta la Euro 2020?! Un star mondial a stabilit ce va face echipa sa în Ungaria
Rasism la Budapesta la Euro 2020?! Un star mondial a stabilit ce va face echipa sa în Ungaria

Rasism la Budapesta la Euro 2020?! Partidele desfășurate în capitala Ungariei s-au bucurat de tribune pline și gălăgioase. Dar au fost și locul nor manifestări ale fanilor maghiari pe care UEFA le investighează. Pus în gardă de aacst lucru, căpitanul naționalei Olandei a amenințat că va ieși din teren dacă va fi supus unui tratament discriminator de către spectatori.

Rasism la Budapesta la Euro 2020?!

Partidele desfășurate în capitala Ungariei au beneficiat de tribune pline. Rasism la Budapesta la Euro 2020?! Guvernul maghiar a permis ocuparea în proporție de 100% stadionului Puskas Arena. Dar ultrasii unguri au creat și multe probleme. Ei au avut manifestări rasiste și homofobe în timpul meciurilor cu Portugalia și Franța. Două mari vedete au fost supuse acstui „tratament”. Cristiano Ronaldo a fost nevoit să îndure atitudini ce atacau presupusa lui homosexualitate. La rândul său, Kylian Mbappe, starul „cocoșului galic”, a suportat ieșiri rasiste la adresa sa. Comportamentul fanilor unguri este, la ora actuală, obiectul unei investigații a UEFA.

Conștient de un asemenea pericol, căpitanul naționalei Olandei, Georginio Wijnaldum, a amenințat că va ieși de pe teren. Și își va sfătui coechipierii să procedeze la fel în cazul unor manifestări rasiste ale spectatorilor. Olanda va întâlni Cehia, în optimile de finală ale Euro 2020. Partida se va disputa la Budapesta, duminică, 27 iunie, de la ora 19.00. Mijlocașul abia transferat la PSG de la Liverpool va purta o banderolă de căpitan în culorile curcubeului, simbol al nediscriminării, iubirii și al toleranței. Wijnaldum a declarat că gestul nu va fi unul îndreptat doar împotriva Ungariei. Guvernul maghiar a aprobat o legislație ce interzice difuzarea de informații minorilor despre comunitatea LGBTQ.

Nu e doar contra Ungariei. Banderola aceea înseamnă mai mult, pentru că noi milităm pentru diversitate și iubire. Îneamnă că oricine e parte a acelei iubiri și diversități. Și fiecare e liber să fie exact cine este”, a declarat Georginio Wijnaldum, conform The Guardian.

Un star mondial a stabilit ce va face echipa sa în Ungaria

Pe de altă, parte starul olandez a adăugat că ar putea ieși de pe gazon dacă va auzi scandări discriminatorii. Și se va consulta cu colegii pentru ca întreaga echipă să părăsească terenul.

UEFA ar trebui să fie acolo și să apere jucătorii. Trebuie să ia decizii clare și rapide. Nu ar trebui să ne luptăm singuri. Deseori suntem pedepsiți pentru că reacționăm și încercăm să ne protejăm. Rolul ăsta ar trebui să îl aibă UEFA.Chiar nu știu cum voi reacționa într-o situație de acest gen. Prima dată eram decis să părăsesc terenul, dar poate nu voi face asta. Atunci adversarii se vor gândi: «să lăsăm spectatorii să îi insulte și poate vom câștiga meciul». Se poate întâmpla să părăsesc terenul, dar întâi voi discuta cu ceilalți colegi despre asta”, a spus Wijnaldum, potrivit aceleiași surse.

UEFA a devenit ținta unor critici intense după ce a interzis iluminarea Allianz Arena în culorile curcubeului, la meciul Germania – Ungaria. Forul european a considerat că măsura avea o conotație politică, îndreptată contra legilor adoptate în Ungaria împotriva comunității LGBTQ. În replică, nemții au iluminat alte stadioane, dar și clădiri de utilitate publică.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI