04 mai 2024 | 12:00

Unde te poți da pe tiroliană în România. Care este cel mai lung traseu din țară

Diverse
Unde te poți da pe tiroliană în România. Care este cel mai lung traseu din țară
Unde te poți da pe tiroliană în România. Care este cel mai lung traseu din țară/ foto: pixabay

Îți plac senzațiile tari și vrei să te bucuri de adrenalină în condiții de siguranță? Ei bine, află unde te poți da pe tiroliană în România. În țara noastră există numeroase trasee pentru tiroliană, pe care trebuie neapărat să le încerci. Tiroliana îți poate oferi senzația că zbori în timp ce admiri peisaje superbe din jurul tău, fiind prins doar cu un ham securizat deasupra pământului. Dar haideți să vedem care este cel mai lung traseu din țară!

Unde te poți da pe tiroliană în România

România are o varietate mare de instalații pentru tiroliană, unele fiind cu adevărat spectaculoase. Această activitate este destul de îndrăgită de copii, dar și de adulți, datorită senzațiilor tari pe care le oferă. Pentru cei care nu știau până acum, țara noastră dispune de zeci de parcuri de aventură, iar cele mai multe dintre ele au și trasee de tiroliană.

Dar ce este tiroliana? Este un sistem de transport format dintr-o coardă fixată între două puncte situate la înălțime și un scripete fixat pe coarda superioară. De obicei, tiroliana este o cursă lungă care poate traversa o depresiune sau chiar un lac, dar sunt și curse scurte, pe care le poți face mai rapid. La noi în țară, cea mai lungă instalație de tiroliană depășește 2 kilometri. În articolul care urmează vei găsi o varietate de locuri unde te poți da pe tiroliană în România.

Unde te poți da pe tiroliană în România: cel mai lung traseu

Cel mai lung traseu de tiroliană din România este tiroliana de la 7 Scări, lungimea acestuia depășind 3,5 k. Instalația pornește fix de la Canionul 7 Scări și urmează traseul drumului forestier din zonă. În drumul ei, trece pe lângă cabană și traversează pârâul 7 Scări pe mai multe segmente.

Tiroliana are 23 de trasee pentru adulţi şi copii, cu o înclinaţie între două şi patru grade. Unul dintre cele cele mai scurte trasee de la 7 Scări are 47 de metri, în timp ce cel mai lung măsoară 273 de metri.

Unde te poți da pe tiroliană în România. După tiroliana de la 7 Scări, cea mai lungă pe un singur segment din țara noastră se află în județul Suceava, având lungimea de 1,1 kilometri. Se numește „La palma” și este situată în Bucovina, între Sucevița și Ciumarna. Aceasta este una dintre cele mai căutate tiroliene din România, asta datorită faptului că dispune de sisteme de frânare aduse din Suedia şi Statele Unite ale Americii. Viteza cu care poate coborî o persoană ajunge chiar şi la 100 km/h, iar vârsta minimă este de 7 ani.

Tiroliana oferă senzații dintre cele mai tari

Instalații de tiroliană de la noi din țară

Tot pentru împătimiții de aventură, dar mai aproape de București, tiroliana de la Cernica se întinde pe o distanță de 800 de metri. În trecut, aceasta a fost cea mai lungă din România. Dacă ajungeți acolo, veți simți din plin satisfacția peisajului asupra lacului Cernica, în aproximativ 3 minute. Ce este de reținut este faptul că tiroliana de la Cernica are restricții de greutate de minimum 40 kg – maximum 100 kg.

Unde te poți da pe tiroliană în România. A treia cea mai lungă tiroliană de un segment din țară se află la Gărâna, județul Caraș-Severin. Cu o lungime de 700 de metri, tiroliana începe din vârful pârtiei și coboară până la capătul acesteia. Are o diferență de nivel de 60 de metri.

În apropiere de Cluj se află tiroliana Cheile Turzii. Aceasta are o lungime de 600 m cu o diferență de nivel de 100 m. Persoanele care au peste 75 de kg vor trebuie să poarte o parașută, pentru că viteza poate atinge chiar și 80-100 km/h.

Cât costă să te dai cu tiroliana

Pentru a te da cu tiroliana în Bucovina, sunt varianta Clasic (șezut) – 100 RON, varianta Superman (orizontal) – 150 RON, iar prețurile la telescaun sunt 25 RON/adult și 15 RON/copil.

Pentru cei care vor să știe de unde provine tiroliana, ei bine, originile sunt din Austria. Tirolul este o regiune accidentată din această țară, motiv pentru care oamenii folosesc acest dispozitiv denumit „tiroliană”. Începând din anii 1930, tiroliana a început să fie folosită tot mai des pentru traversarea aeriană. La vremea aceea, oamenii întindeau o coardă dublă între două piscuri, pentru a se putea agăța și a se deplasa în aer.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Zodiile care vor trăi un miracol divin în ianuarie 2025. Astrele se aliniază pentru acești nativi
Click.ro
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Ger de crapă pietrele și ninsori, în următoarele ore. Vreme în schimbare în România
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Băgați banii la saltea! Populația trebuie să se pregătească: Este momentul să fim precauți!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Pensionarii care primesc PENSII DIFERITE de la 1 ianuarie
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro