Situat în centrul țării, municipiul Brașov este unul dintre cele mai vizitate orașe din România. Brașovul se bucură în fiecare an de mulți turiști. Centrul Istoric al orașului le oferă acestora diverse experiențe. Turiștii pot vizita clădiri sau construcții medievale extrem de vechi și interesante sau locuri în natură care nu-ți vine să crezi că se află în centrul orașului.
Orașul Brașov este construit în jurul Muntelui Tâmpa. Practic, municipiul are un munte situat chiar în centrul său. Amatorii de drumeții pot urca chiar în vârful său. Există multe trasee turistice, accesibile pentru toată lumea, de dificultăți diferite. Mai mult de atât, pentru cei care sunt mai comozi, există și varianta telecabinei.
Aceasta oferă o priveliște spectaculoasă asupra orașului de la diferite altitudini. Orașul Brașov se află la 535 de metri față de nivelul mării, iar Vârful Tâmpa la 960 de metri. Diferența de nivel este de peste 400 de metri, iar acest lucru este evident odată ajuns în vârful, datorită imaginilor spectaculoase.
Odată ce ai coborât de pe munte, vei ajunge pe Aleea de sub Tâmpa, unul dintre locurile preferate ale brașovenilor, de promenadă. Orice vizitator trebuie să treacă pe aici. Aerul de la marginea pădurii situate la baza muntelui este foarte curat, iar vederea asupra celei mai frecvente zone ale orașului sunt de neuitat.
Zidurile Cetății despart Aleea de sub Tâmpa de oraș, iar aici, turiștii pot vedea câteva din celebrele bastioane ale orașului. Breslele brașovenilor aveau câte un bastion, în funcție de meșteșugul cu care se ocupau, unde se întâlneau. Cel mai celebru, dar și mai mare, este Bastionul Țesătorilor. Acesta este situat la limita Bazei Sportive Olimpia.
În drumul spre Centru, turiștii pot traversa Strada Sforii. Aceasta este a treia cea mai îngustă stradă din Europa. Lățimea ei variază între 1,1 metri și 1,35 metri. Strada Sforii face legătura între două străzi paralele din zonă și are o lungime de 80 de metri.
La doar câțiva pași depărtare de Strada Sforii, regăsim Poarta Ecaterinei și Poarta Șchei. Cele două sunt porțile vechiului oraș, care îi țineau departe pe români de sași, aceștia locuind în cetate. Poarta Ecaterinei a rămas dar un monument, însă Poarta Șchei este folosită ca și pasaj între cele două zone ale Brașovului, Centrul Istoric și Șchei.