Atunci când nu sunt depozitate corect, brânzeturile se pot strica repede. Este păcat, pentru că știm cu toții ca o brânză de calitate nu este chiar ieftină. Dacă vreți să evitați să aruncați o brânză, care vă era dragă, la gunoi, atunci este foarte important să știți aceste câteva trucuri pentru a menține brânza proaspătă mai mult timp.
Brânza este un aliment extrem de îndrâgit și consumat ca atare, dar și ca parte a unor rețete de prăjituri delicioase. Din păcate, brânza nu este printre cele mai longevive alimente. Ba din contra, se alterează foarte usor și repede, mai ales dacă nu este păstrată în condiții optime. Și când vorbim despre aceste condiții, trebuie să tinem cont de temperatura și umiditatea mediului în care păstrăm acest aliment.
Specialiștii de la CNET au vorbit cu John Montez, specialist în brânzeturi din New York, și au aflat de la acesta cum trebuie să păstrezi brânza să reziste mai mult timp.
”Brânzeturile au toate elementele necesare pentru a nu se strica. Acidul lactic și sarea sunt conservanți naturali, iar acest lucru face ca în condiții proprii brânza să țină o perioadă foarte lungă de timp.”, spune Montez.
Contează cum porționezi și cum depozitezi brânza pentru că în felul acesta îi menții prospețimea, gustul și textura intacte pentru o perioadă mai lungă de timp. Nici măcar nu ai nevoie de o mulțime de gadgeturi sau ustensile. Cel mai important este să înțelegi ce este brânza cu adevărat pentru a-i asigura mediul propice.
Dacă urmează să consumi brânza într-o zi sau două nu este nevoie să o ții la frigider, mai ales dacă stai în zone cu o climă mai rece. Apoi, este extrem de important și spațiul din frigider în care depozitezi brânza. Cel mai indicat este sertarul pentru legume, pentru că acolo este un grad mai ridicat de umiditate. În niciun caz brânzeturile nu vor fi depozitate pe raftul de sus al frigiderului, unde temperaturile sunt mai crescute și, evident, acestea accelerează procesul de fermentație.
Brânzeturile care ajung la frigider trebuie să stea într-un colț cât mai uscat al acestuia, eventual într-un sertar. Chiar dacă este ambalată o poți pune într-o caserolă cu un capac ușor ridicat pentru ca aerul să poată totuși circula.