21 aug. 2019 | 07:54

Unde se întâlnește, de fapt, Ambrozia și cum să te ferești de ea

Știri generale
Unde se întâlnește, de fapt, Ambrozia și cum să te ferești de ea
Cum te ferești de Ambrozie și unde se întâlnește.

Ambrozia (denumire populară iarbă de paragină), este o plantă perenă, cu răspândire agresiv-invazivă, originară din America de Nord. Prezența ei in Europa a fost semnalată în Germania în 1863, iar in Romania în 1910 (Orșova). Semințele ambroziei rămân în sol până la 40 de ani.

Ambrozia, iarba de paragină pe care oamenii o confundă cu pelinul, este cea mai alergenică plantă din România. Tot mai mulți oameni fac alergii grave. Cum arată și unde se întâlnește buruiana ambrozia!

Cum să te ferești de Ambrozie și unde se întâlnește

Una dintre cele mai răspândite specii de buruieni care apariține genului Ambrosia este specia Ambrosia astemisiifolia, cunoscută în popor și sub denumirea de iarbă de paragină sau iarba pârloagelor, floarea pustei.

Ambrozia are talia semiînaltă, de 50-100 cm înălțime și cu o rădăcină bine dezvoltată de 1,2 – 1,5 m. Frunzele de ambrozie sunt alungite și ascuțite la vârf, lobate, cu pețioluri cu aripi de culoarea gri – verde argintie. Frunzele sunt așezate opus la baza tulpinii și alterne pe partea superioară și pe ramificații.

Ambrozia foarte alergică în perioada de polenizare

Perioada de polenizare este lungă, de la sfârșitul lunii iulie până la sfârșitul lunii octombrie. Mai și iunie, când planta se află în stare vegetativă, fără a elibera polen, înseamnă perioada optimă în care se poate face eradicarea plantei.

De la an la an, tot mai multe persoane dezvoltă alergie la ambrozie, iar vârsta de debut a simptomelor este tot mai mică. În majoritatea țărilor europene ambrozia a fost declarată plantă de carantină. Este responsabilitatea noastră, a tuturor, să ne implicăm pe termen lung în lupta împotriva ambroziei.

Alergia la ambrozie nu este o banală viroză, nu trece de la sine, iar ignorarea simptomatologiei duce la complicații severe. Este esențială prezentarea promptă la medic pentru un diagnostic și un tratament eficient!

Planta Ambrozia.

Cum să te ferești de Ambrozie și unde se găsește.

Florile de ambrozia – purtătoare de polen

Florile de ambrozie sunt purtătoare de polen și formează inflorescențe ce se situează în vârful ramurilor, cu o formă alungită și compactă, asemenea unui spic. Polenizarea se realizează cu ajutorul vântului și prin răspândirea grăunciorilor de polen.

O singură plantă de ambrozie poate elibera în atmosferă până la câteva miliarde de grpunciori de polen și până la 30.000 de semințe, ce îți pot păstra calitățile germinative până la 40 de ani.

Semnele de alertă ale alergiei la ambrozie

Strănutul în salve, secreția nazală apoasă, obstrucția nazală, mâncărimea și înroșirea nasului și ochilor, lăcrimarea și reducerea mirosului… Toate acestea sunt simptome ale ALERGIEI cauzate de AMBROZIE. Semnele sunt de regulă mai accentuate dimineața, în zilele însorite și în cele în care bate vântul. O altă caracteristică este că se repetă periodic în sezonul de polenizare.

În cazuri severe pot apărea simptome mai grave, asemănătoare astmului bronșic – tusea seacă, respirația șuierătoare, senzația de sufocare. Uneori pot apărea manifestări ale urticariei și dermatitei de contact la nivel cutanat, cu mâncărime, înroșire, erupție, edem. Calitatea vieții persoanelor afectate scade considerabil. Sunt perturbate activitatea zilnică și somnul, apărând indispoziția, iritabilitatea, oboseala.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
VIDEO Imagini filmate în avionul Azerbaijan Airlines, chiar înainte de prăbușire. 29 de oameni au supraviețuit
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Alertă pentru turiști. Fenomene meteo neobișnuite pe Valea Prahovei
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Am pierdut cel mai mare actor din toate timpurile. A fost unic. Niciodată nu va fi uitat
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
TRADIȚII în a DOUA ZI de CRĂCIUN! E INTERZIS ASTĂZI
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro