18 mart. 2024 | 20:48

Unde se găsește este cel mai bogat liceu din România. Poate deveni centru de excelență

News
Unde se găsește este cel mai bogat liceu din România. Poate deveni centru de excelență
Unde se găsește este cel mai bogat liceu din România. Poate deveni centru de excelență

Te-ai întrebat vreodată care este cel mai bun liceu din România? Deși este dintr-un județ deloc celebru, ci foarte sărac, are un renume important. Sute de tineri s-au lansat în industria celor mai căutate domenii, iar liceul relizează chiar şi venituri din producţie proprie.

Unde se află cel mai bogat liceu din țară

În cazul în care credeai că un mare oraș din România, cum ar fi București, Cluj, Timișoara sau Iași, are cel mai bogat liceu, adevărul este altul. Deși face parte dintr-un județ retras, sărac, a putut să se afirme prin tot felul de reușite notabile de care a avut parte de-a lungul anilor.

De asemenea, fiecare elev care învață aici are parte de o serie de beneficii. Se pare că o instituție de învățământ din România a implementat un model de succes din care elevii sunt singurii beneficiari. Vorbim despre un liceu dintr-o comună a țării noastre, despre care nu mulți au auzit.

Mai exact, este vorba despre liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” din comuna Şendriceni, Botoşani. Conform ultimelor analize, este cel mai bogat liceu din România. Sute de tineri din țară termină cursurile aici, dobândesc competențe importante și ajung să aibă un loc de muncă sigur și bănos.

Poate mulți se întreabă acum de ce acest liceu este considerat cel mai bogat din România. Instituția funcționează într-un vechi conac boieresc, pe lângă faptul că generează și venituri din producția proprie, care este un mare plus în acest context. În plus, s-au făcut investiții semnificative în acest loc de-a lungul timpului, conform celor de la Adevărul.

Cum produce bani liceul

Acest liceu câștigă și venituri din producția proprie, în comparație cu alte instituții de învățământ din țară. Adevărul afirmă că Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” din comuna Şendriceni este la un pas de a se transforma într-un centru de excelență, după toate reușitele pe care le-a avut în ultimii ani.

Studenții au parte de o mulțime de beneficii aici și sunt ajutați din toate direcțiile. În primul rând, au oportunitatea de a fi pregătiți în ateliere contemporane de profesori calificați, care le oferă cele mai bune învățături. Apoi, ei ajung să devină profesioniști în anumite profesii, care sunt foarte căutate pe piața muncii și le aduc un job sigur.

Liceul a devenit unul dintre cele mai importante centre de învățământ rural în ultimii ani. Acest lucru a fost confirmat și de directorul liceului, care face tot posibilul pentru a le asigura tinerilor cele mai bune condiții de lucru.

„Liceul a devenit un brand fiindcă am înţeles să trebuie să le oferim tinerilor o meserie căutată. Când termină studiile, primesc o diplomă, dar şi abilităţile necesare pentru a-şi câştiga oriunde pâinea.

Pregătim elevi pentru următoarele meserii: mecanic auto, mecanic agricol, instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze, brutar patiser, ospătar, chelner şi tâmplar universal. Oricare calificare îi permite absolventului să se angajeze ori să-şi deschidă o afacere”, a dezvăluit Viorel Dohotaru, directorul Liceului Tehnologic.

Liceul este autosustenabil

El dorește, de asemenea, să ofere tinerilor o carieră căutată când anii de liceu se termină. Există aici o mulțime de ramuri pe care le pot alege elevii, precum mecanică auto, mecanică agricolă, tâmplărie și instalații.

O altă sursă de finanțare a liceului sunt o bucătărie performantă, dar și un laborator. Instituția deține peste 50 de hectare de teren agricol, precum și o fermă proprie de vaci. Elevii care învață aici folosesc chiar utilaje pe lângă cultivarea acestuia.

În plus, instituția obține un profit anual de un milion de lei din producția agricolă și cea a laptelui. Astfel, toți banii sunt investiți în acest liceu, care evoluează de la un an la altul. Își plătește singur toate facturile și dotările, ceea ce îl face autosustenabil.

 „Vindem produsele şi investim apoi banii în dotările liceului”, a mai spus directorul Viorel Dohotaru.

Liceul din Șendriceni este foarte căutat datorită acestor facilități și mulți visează la un loc aici, motiv pentru care 800 de elevi din toate comunele județului învață în această instituție. Pentru că există peste 1.300 de candidați și admiterea la școala de meseriași este considerată o adevărată onoare, admiterea are loc anual.