07 feb. 2023 | 18:51

Unde poţi mânca două feluri cu mai puţin de 10 lei în România. Preţurile sunt ireal de mici, vor fi cozi uriaşe

Social
Unde poţi mânca două feluri cu mai puţin de 10 lei în România. Preţurile sunt ireal de mici, vor fi cozi uriaşe
„Am reușit să păstrăm prețul unui meniu pentru prânz la nivelul lui 2019”

Când vorbim de prețurile din ziua de azi, ne gândim la zeci, poate sute de lei pentru un menu complet în restaurante, dar nu este cazul de față. În urma unei investiții masive la Universitatea „Dunărea de Jos” , beneficiarii pot mânca aici mâncare gătită, aproape ca la mama acasă, plătind infima sumă de 10 lei. Așa că, dacă te-am făcut curios, află cum poţi mânca două feluri cu mai puţin de 10 lei în România.

Cantinele sociale pentru studenții din universitățile românești

Deși ar putea părea desuet acest titlu, nici pe departe, aceste cantine încă există în marile universități din România, fie că vorbim de București, Iași, Cluj, Brașov sau Timișoara. De exemplu, dacă nu știați, Universitatea Titu Maiorescu are o astfel de cantină, situată la parterul căminul studențesc al universității. Este un spațiu pe o suprafața totală de 400 mp este împărțită în patru corpuri, și care dispune de o scenă, zone tehnice, de servire și bar.

În aceeași măsură și celelalte universități mari dispun de astfel de spații, în care studenții pot mânca, studia și chiar relaxa. Numai că, de cele mai multe ori, prețurile nu mai sunt chiar mici, având în vedere costurile, dar cu toate astea mai-marii instituțiilor de învățământ superior încearcă să le mențină la un nivel acceptabil pentru studenți.

Un astfel de demers a fost inițiat și la Galați, la Universitatea „Dunărea de Jos”, investiția ridicându-se la aproximativ 1,5 milioane de euro, conform rectorului instituției.

Universitatea „Dunărea de Jos”, locul unde poţi mânca două feluri cu mai puţin de 10 lei în România

Nu este nicio greșeală în titlul afișat. În cadrul rectoratului din Universitatea „Dunărea de Jos” s-a luat decizia construirii de la zero a unui spațiu pentru studenții și cadrele didactice universitare, unde poţi mânca două feluri cu mai puţin de 10 lei în România, iar prof. univ. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, rectorul instituției, declara la deschiderea oficială că „Suntem singura Universitate din România care a reușit să păstreze prețul unui meniu pentru prânz la nivelul lui 2019, în condițiile în care prețurile la alimente au crescut cu 50-75% față de 2022”.

„Împlinim o promisiune făcută acum trei ani, la preluarea mandatului, pe care am dus-o la bun sfârșit și ne bucurăm pentru asta. Este o cantină modernă, cu o capacitate de 180 de locuri, aflată într-un imobil renovat total, practic, cel mai bine izolat termic imobil din Galați, la acest moment, având un sistem propriu de răcire și încălzire, cu recuperare de căldură.

Cine nu lasă ceva în urmă: o casă, un copac, un copil, riscă să treacă prin viață degeaba! Mulțumim celor din comunitatea academică, personalului Cămine-Cantine, mulțumim Arhiepiscopiei și autorităților locale și județene pentru ajutorul permanent oferit. Trebuie să lucrăm împreună și să facem ca lucrurile să meargă la Dunărea de Jos!”, a declarat prof. univ. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, Rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

Cu alte cuvinte, studenții universității vor putea alege din menu-urile zilnice, fără a plăti zeci sau sute de lei, prețurile fiind de maxim 15 lei pentru un menu complet, după cum se arată și în comunicatul emis de Universitatea „Dunărea de Jos” ieri, la lansarea oficială a cantinei:

„La Cantina din Campusul Științei (Corpul J) vor putea servi masa studenții (ei beneficiind de cele mai mici prețuri – 30% reducere față de prețul normal), cadrele didactice de la Dunărea de Jos (-20% din prețul normal), dar și alte persoane din afara universității (la preț întreg). Un meniul cu două feluri bune ajunge la 15 lei.”, se arată în comunicatul UDJG.

Din punct de vedere al men-urilor, prețurile variază, de exemplul pentru o ciorbă între 7 lei pentru o Ciorbă de perișoare din pui, și 4 lei pentru o cirobă de fasole. În erst, iată cam care sunt și restul de prețuri din menu-ul zilei de astăzi, de exemplu:

Menu Cantina studențească UDJG

  • Pilaf -1,00 lei (150 gr.)
  • Piure – 1,90 lei (150 gr.)
  • Salată orientală cu maioneză – 6,50 lei (200 gr.)
  • Tocană de cartofi – 3,10 lei (200 gr.)
  • Spaghete cu sos mexican – 3,50 lei (150 gr.)
  • Chifteluțe din porc marinate – 5,20 lei (120 gr.)
  • Piept de pui în sos de lămâie – 7,20 lei (100 gr/150 gr)
  • Piept de pui la grătar – 5,20 lei (100 gr.)
  • Pulpă de pui la tavă – 7,90 lei (200 gr.)
  • Pulpă de porc la tava – 4,20 lei (80 gr.)
  • Snițel de pui – 4,30 lei (80 gr.)