Minivacanța de 1 Mai se apropie, astfel că românii se pregătesc să încingă grătarele, așa cum cere tradiția. Dar ceea ce trebuie să știe aceștia este că nu pot aprinde focul oriunde. Amenzile pentru încălcarea legii sunt imense. Iată unde poți face grătar de 1 Mai fără să iei amendă de la Poliția Română.
Pentru mulți români, ziua de 1 Mai este asociată cu un grătar alături de familie și cei dragi. Cu toate acestea, este important să știm că aprinderea focului în zone nepermise poate atrage amenzi usturătoare.
Legea nr. 54/2012 privind desfăşurarea activităţilor de picnic stabilește că grătarele în aer liber pot fi făcute numai în zonele special amenajate, în caz contrar, cei care nu respectă legea pot fi amendați cu sume de până la 5.000 de lei. Există două zone în care se poate organiza un picnic, după cum urmează:
Așadar, grătarul se poate face doar în zone special amenajate pentru picnic, marcate și dotate corespunzător. De asemenea, focul trebuie supravegheat atent, în permanenţă, în caz contrar, românii riscă amenzi cuprinse între 2.000 și 5.000 de lei.
În plus, atât zonele special amenajate pentru picnic, cât și cele indicate pentru asta trebuie să fie dotate cu containere destinate colectării selective a deşeurilor, inscripţionate corespunzător, precum şi cu toalete ecologice.
Cei ce merg la picnic trebuie să arunce selectiv deşeurile în containerele inscripţionate corespunzător categoriei, altfel riscă amenzi de până la 500 de lei.
O altă sancțiune care îi vizează pe cei ce folosesc focul deschis este amenda de până la 3.000 de lei, ce se aplică celor care aruncă țigări, chibrituri sau orice alte obiecte aprinse în alte locuri decât în cele special amenajate.
Amenzile se dau de către reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu, de polițiști, inclusiv cei locali, de jandarmi sau reprezentanții autorităţilor administraţiei publice locale.
Citește și: Amenzi uriaşe pentru românii care fac asta în faţa scării. Mulţi cred că e bine, însă legea e clară