Pe 7 octombrie Hamas lansa un atac surpriză asupra Israelului, iar ca răspuns armata israelită bombarda intens zone întregi din Fâșia Gaza. Din nefericire, aveau să moară și mii de civili palestinieni, iar voci importante occidentale criticau dur reacțiile Israelului. Dar, conform unor noi informații, cel puțin pe hârtie există un plan care vorbește de locul unde pot fi mutați palestinienii din Fâșia Gaza. Citește mai departe și află, de fapt, ce vrea să facă Israel.
Forțele militare israeliene au avansat și mai mult în Fâșia Gaza asediată și s-au luptat cu luptătorii palestinieni în apropiere de orașul Gaza.
Vezi și: Haos general în Gaza. Mii de palestinieni disperaţi au intrat în depozitele de ajutoare de la ONU
În tot acest timp Organizația Națiunilor Unite și personalul medical și-au exprimat temerile legate de loviturile aeriene care lovesc mai aproape de spitale.
Luni, soldații și tancurile israeliene au efectuat atacuri din două părți ale orașului Gaza, în partea de nord a fâșiei, iar grupurile armate palestiniene au declarat că au respins tancurile israeliene la estul orașului.
”Datoria noastră astăzi este [să] luptăm și să ne luptăm”, a declarat gruparea armată palestiniană Jihadul Islamic într-un comunicat, adăugând că nu este momentul potrivit pentru a discuta despre o eventuală încetare a focului.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins, de asemenea, apelurile tot mai numeroase pentru o încetare a focului, afirmând că o astfel de acțiune ar constitui o ”capitulare în fața terorismului”.
Forțele israeliene au declarat că au ”ucis zeci de teroriști care s-au baricadat în clădiri și tuneluri și au încercat să atace trupele”.
Israelul a anunțat, de asemenea, că a eliberat o femeie soldat israelian ținută captivă de gruparea armată palestiniană Hamas în timpul raidurilor sale terestre, care s-au extins în ultimele zile, alături de continuarea asaltului său aerian.
Află și: Recep Erdogan cere Israelului să oprească atacurile din Gaza. Apel către Occident
Potrivit oficialilor din Gaza, peste 8.300 de persoane, inclusiv peste 3.400 de copii, au fost ucise în bombardamente, iar oficialii ONU și organizațiile umanitare au avertizat asupra unei catastrofe umanitare, în timp ce Israelul continuă să impună un asediu complet asupra teritoriului.
O cantitate mică de ajutor a început să pătrundă în fâșia asediată, Semiluna Roșie palestiniană raportând că 26 de camioane cu ajutoare au intrat luni prin punctul de trecere Rafah cu Egiptul.
Dar, conform unor noi informații, preluate și de agenția AFP, ar exista un plan de a muta civilii palestinieni din Fâșia Gaza.
Un ministru al guvernului israelian a elaborat o propunere pentru timp de război de a transfera cei 2,3 milioane de locuitori din Fâșia Gaza în peninsula egipteană Sinai, ceea ce a atras condamnarea palestinienilor și a agravat tensiunile cu Cairo.
Citește și: Tancurile israeliene, bombardamente puternice în Fâşia Gaza. Şeful operaţiunilor aeriene din Hamas, ucis
Biroul prim-ministrului Benjamin Netanyahu a minimalizat raportul întocmit de Ministerul de Informații ca fiind un exercițiu ipotetic. Este vorba de un ”document conceptual”, în care se vorbește de locul unde pot fi mutați palestinienii din Fâșia Gaza.
”Concluziile sale au adâncit temerile egiptene de lungă durată că Israelul vrea să facă din Gaza o problemă a Egiptului și a reînviat pentru palestinieni amintirile celei mai mari traume a lor, și anume dezrădăcinarea a sute de mii de oameni care au fugit sau au fost forțați să își părăsească locuințele în timpul luptelor care au înconjurat crearea Israelului în 1948.”, declară surse apropiate de guvernul condus de Netanyahu.
Nabil Abu Rudeineh, purtătorul de cuvânt al președintelui palestinian Mahmoud Abbas, spune că sunt împotriva transferului în orice loc, sub orice formă, și consideră că este o linie roșie pe care nu vom permite să fie depășită, pentru palestinienii din Fâșia Gaza.
”Ceea ce s-a întâmplat în 1948 nu va fi permis să se întâmple din nou. O strămutare în masă ar fi echivalentă cu declararea unui nou război”, a mai spus Nabil Abu Rudeineh.
Vezi și: Israel, atac terestru în Gaza: ‘Cel mai mare raid de la startul conflictului’
Până în prezent, palestinienii din Fâșia Gaza au avut cel mai mul de suferit, peste peste 8.000 de civli fiind uciși de când Israelul a intrat în război împotriva Hamas după atacul din 7 octombrie.