17 oct. 2023 | 11:23

Unde nu ar mai avea voie să fumeze românii în aer liber. Proiectul de care fumătorii trebuie să afle

Social
Unde nu ar mai avea voie să fumeze românii în aer liber. Proiectul de care fumătorii trebuie să afle
Un nou proiect de lege vizează fumătorii

Conform unei statistici recente, sunt peste 1,3 miliarde de euro încasați la nivel mondial, făcând din industria tutunului una extrem de profitabilă. Deși de ani buni există legislația care interzice fumatul în spațiile închise, inclusiv în România, se vorbește intens în aceste zile de un nou proiect de lege. Pe plan local, proiectul ar prevede unde nu ar mai avea voie să fumeze românii în aer liber.

Aproape 5 trilioane de țigări sunt consumate în fiecare an

Statistica conform căreia aceasta este cifra reală, este una alarmantă, dacă ne uităm la faptul că fumatul în rândul tinerilor adolescenți cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani este în creștere în 63 de țări, la nivel global.

Află despre: Ţigările care urmează să fie interzise. Autorităţile au făcut anunţul chiar astăzi, 3 septembrie 2023, în Franţa

Cifra de țigarete menționată, conform datelor, contribuie la peste 8 milioane de decese și la pagube economice de aproape 2 trilioane de dolari americani.

În cel de-al 20-lea an de la publicare, Atlasul tutunului constată că progresele mai lente în multe țări mai mari și mai sărace depășesc progresele înregistrate în multe țări cu venituri mai mari.

Unde nu ar mai avea voie să fumeze românii în aer liber. Proiectul de care fumătorii trebuie să afle

Aproape 5 trilioane de țigări sunt consumate în fiecare an

Pe 18 mai 2022, era publicat Atlasul tutunului, care arăta o creștere la 1,1 miliarde de fumători în lume și alte 200 de milioane de persoane care utilizează alte produse din tutun. În urma aestor adte s-a ajuns la concluzia că, deși nu se recunoaște, consumul de tutun rămâne o epidemie globală.

Află și: Dispar ţigările de pe piaţă? Anunţul care îi sperie pe fumătorii din întreaga lume

Progresul global este amenințat de creșterea ratelor de fumat în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani în multe țări și de tacticile industriei tutunului, cum ar fi orientarea către țările mai sărace cu medii de reglementare slabe și promovarea unor produse noi pe piețe neexploatate anterior.

Legiuitorii români au un proiect de lege care limitează unde să fumeze românii în aer liber

Deși legislația în vigoare prevede interzicerea fumatului în spațiile închise, dar și amenzi pentru cei care fumează în spațiile publice, un nou proiect legislativ ar putea determina clar unde nu ar mai avea voie să fumeze românii în aer liber.

Actualul proiect de lege, inițiat de USR, prevede ca fumatul în aer liber în apropiere de instituțiile de invățământ, unități sanitare, precum și lângă stațiile de transport în comun să fie interzise, toate având o limită a distanței cuprinse între 50 și, respectiv, 15 metri.

Vezi și: Cine va putea cumpăra țigări și alcool în România. Modificare majoră a legii, ce putere primesc vânzătorii

În același proiect se mai specifică și amenzi între 100 și 500 de lei pentru cei care aruncă chiștoacele de țigări, sau alte deșeuri de tutun, în locuri publice.

Pentru fumători, este important de menționat că acest proiect a trecut tacit de Senat și merg acum către Camera Deputaților, forul decident pe acest gen de legi organice.

”Un studiu extins publicat de American Lung Association în 2019 a scos în evidenţă că expunerea la fumul de tutun este responsabilă pentru aproape 50.000 de decese printre nefumători în fiecare an numai în Statele Unite.

Acest impact sever asupra sănătăţii publice necesită acţiuni legale concrete pentru a diminua riscul asupra populaţiei”, se arată în expunerea de motive a proiectului votat de Senat și propus de USR.

Taxele pe tutun reprezintă cea mai eficientă intervenție de control al tutunului

Conform datelor publicate în Atlasul tutunului, statele în care s-au aplicat aceste taxe, au dus la o scădere semnificativă a consumului.

O creștere suficient de mare a taxelor va crește prețurile produselor din tutun, făcându-le mai puțin accesibile, descurajând astfel inițierea, încurajând renunțarea la fumat și reducând consumul.

Citește și: Diferențele dintre țigările normale și țigările electronice. Ce să știi despre vapat înainte să fumezi

Cea de-a doua ediție a Tabloului de bord Tobacconomics privind impozitarea țigaretelor măsoară performanța politicii fiscale în 160 de țări în patru domenii cheie – preț, modificarea accesibilității, structura și cota de impozitare. Aceste scoruri ajută factorii de decizie politică să își evalueze succesul și oferă o foaie de parcurs pentru îmbunătățire.

Unde nu ar mai avea voie să fumeze românii în aer liber. Proiectul de care fumătorii trebuie să afle

Statistica prezentată de Tobacconomics.org

Conform tabelului, România are un scor total de 3,13 din 5, la nivelul anului 2020, fiind la acel moment cel mai înalt scor din toate țările din regiune.

Datele Tobacconomics arată că scorurile generale ale României au fluctuat între 2014 și 2020. În această perioadă, nu s-a reușit să se reducă accesibilitatea țigărilor, iar scorurile privind ponderea impozitului pe preț au scăzut, în timp ce scorul privind structura fiscală a fluctuat.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cresc alocațiile de stat de la 1 ianuarie 2025. Câți bani urmează să primească copiii din România
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Andreea Bostănică, în lacrimi pe Tik Tok după ce a pierdut o brățară de 20.000 euro. Influencerița a stârnit revolta internauților
Unica.ro
Ce se modifică în Codul Rutier din 2025
EVZ.ro
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Spynews
Devine interzis în toată România. Klaus Iohannis a promulgat legea pe final de mandat
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Mediaflux
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro