Premierul Franței, Elisabeth Borne, a anunțat duminică, 3 septembrie, ce țigări urmează să fie interzise în comerț. Mai multe autorități din lume au luat decizia de a restricționa, sub o formă sau alta, accesul la aceste tipuri de dispozitive de fumat.
În anul 2019, un procent de aproximativ 2 la sută dintre adulții din întreaga lume folosea zi de zi sau ocazional țigări electronice sau dispozitive electronice pentru a fuma, potrivit Raportului OECD/EU – Health at a Glance 2022 întocmit anul trecut.
Un studiu efectuat de Institutul Național de Statistică a arătat că, în România, un procent de 19 la sută din populația adultă fumează țigări electronice sau fumează cu ajutorul altor dispozitive electronice.
Autorități din întreaga lume restricționează comerțul cu astfel de dispozitive, în ultima perioadă de timp. Se va întâmpla și în Franța, potrivit unui anunț făcut duminică, 3 septembrie, de premierul de la Paris, Elisabeth Borne. Țigările electronice de unică folosință vor fi interzise.
Elisabeth Borne a explicat că țigările electronice de unică folosință reprezintă o problemă importantă de sănătate publică. În această perioadă, Guvernul de la Paris face planuri privind un program național de luptă împotriva fumatului. 75 de mii de decese au loc anual în Franța din cauza fumatului.
„Aşa-numitele dispozitive de inhalat generează anumite obiceiuri în rândul tinerilor, care pot să ducă apoi la dependenţa de nicotină”, a spus premierul Elisabeth Borne, precizând totuși că nu intenționează să majoreze taxele pentru tutun în anul 2024.
În ultimele luni de zile, autorități din întreaga lume au luat măsuri în cadrul unor campanii anti-fumat. În mai 2022, politicienii din Mexic au votat pentru o aplicare mai strictă a regulilor anti-fumat. Țigările electronice s-au vândut în această țară mult mai bine decât cele tradiționale.
De când au apărut țigările electronice pe piața comercială din Mexic, țigările tradiționale au înregistrat un declin semnificativ în ceea ce privește vânzarea lor.
La începutul verii, mai exact în iunie 2023, Guvernul din Venezuela a interzis fabricarea, depozitarea, distribuţia, circulaţia, comercializarea, importul, exportul, utilizarea, consumul, publicitatea ţigărilor electronice. Cine nu respectă legea este supus sancțiunilor.
Președintele din Venezuela, Nicolas Maduro, a cerut ulterior autorităților sanitare să evalueze interzicerea completă a acestor dispozitive, explicând că tinerii au crezut că pot să fumeze cu astfel de instrumente fără ca sănătatea să le fie afectată.
În altă ordine de idei, amintim că în cadrul unui sondaj CURS, majoritatea românilor au arătat că sunt de acord cu aplicarea unei taxe mai mari în cazul viciilor, precum tutunul sau alcoolul.