Un vulcan din România care se consideră stins, este astăzi în prag să erupă. O echipă internațională de cercetători a descoperit depozite de magmă în inima țării.
Un studiu apărut recent în Earth and Planetary Science Letters arată că între 8 și 24 de kilometri cubi de magmă clocotesc sub Vulcanul Ciomatu – Puturosu, lucru care nu înseamnă neapărat o erupție iminentă, dar indică un risc care trebuie evaluat. Localizarea exactă a vulcanului este în Masivul Ciomatu – Puturosu, din Carpații Orientali, o structură a Munților Harghitei formată nu de mult. De menționat este că vulcanul a erupt ultima oară în urmă cu 30.000 de ani. Conform smithsonianmag.com, coautorul studiului, Mickael Laumonier, declară că totul a început de la verificarea vulcanilor activi, ”din motive evidente, ei devenind un risc real”.
„Totuşi nu trebuie să trecem cu vederea vulcanii tineri formaţi relativ recent, întrucât aceştia prezintă un risc pe care e necesar să-l evaluăm”, a adăugat cercetătorul. În estimarea cantității de magmă depozitate sub vulcan, Laumonier de la Universitatea Clermont Auvergne și echipa sa din Elveția, Ungaria și România s-au bazat pe analizele geofizice și geochimice, dar și pe simulări numerice ale evoluției termale a vulcanului. Rezultatul arată că Ciomatu ar ascunde un volum maxim de magmă care depășește spațiul ocupat de 20.000 de Mari Pitamide din Giza.
Cercetătorii avertizează asupra cladificării instabile, în special că și alți vulcani considerați inactivi, recent, dau semne de trezire și nu se știe ce anume le provoacă activitatea. „Unii vulcani se trezesc, devenind potenţial ameninţători, mai ales că avem puţine date despre modul în care aceştia se păstrează inactivi ca apoi să revină la viaţă”, a explicat coautorul studiului.
„Faptul că un vulcan aparent mort precum Ciomatu de fapt ar putea erupe la un moment dat ne indică că trebuie să ne îndreptăm atenţia asupra vulcanilor inactivi şi poate chiar să le redefinim statutul de activi, respectiv inactivi”, a mai povestit acesta.