Rezoluția de condamnare a Rusiei pentru invazia din Ucraina a fost votată masiv în cadrul Organizației Națiunilor Unite. ONU a cerut de urgență retragerea trupelor rusești din țara vecină. Scorul a fost unul zdrobitor: 141 de voturi pentru, 5 împotrivă și 35 de abțineri. Unul dintre cele cinci state care se opune condamnării Rusiei pentru acțiunea militară din Ucraina este Eritreea.
Statul Eritreea, cu capitala la Asmara, este situat în nord-estul Africii și se învecinează la nord cu Sudan, la sud și vest cu Etiopia, la sud-est cu Djibouti, iar la est cu Marea Roșie.
Eritreea este o țară cu o suprafață de 124.300 km pătrați. Aceasta și-a câștigat independența în 1993 după un lung război de eliberare cu Etiopia, țară ce o anexase în 1952. În Evul Mediu, Eritreea era o provincie a statului etiopian.
Istoria sa este destul de zbuciumată. Eritreea a trecut prin numeroase conflicte și a fost inclusiv colonie italiană și britanică.
Micuțul stat est-african a suferit în ultimii ani un adevărat dezastru demografic. Dacă în 2014 avea o populație de aproximativ 6,4 milioane de locuitori, în 2019 a ajuns, potrivit estimărilor, la 3,5 milioane de locuitori.
În Eritreea se vorbesc patru limbi oficiale: tigrinya, arabă, italiana și engleză. Forma de guvernământ este republică prezidențială, iar președinte este Isaias Afwerki, ales în urmă cu aproape trei decenii (21.05.1993), mai exact după războiul de independență.
Eritrea este una dintre cel cinci țări care au votat împotriva condamnării Rusiei pentru invazia din Ucraina. Pe lângă statul din nord-estul Africii au mai votat împotrivă Korea de Nord, Belarus, Siria și așa cum era de așteptat, Rusia. În ceea ce privește cele 35 de state care s-au abținut de la vot, printre ele se numără China, Pakistan. India, Irak și Iran.
Rezoluția, care a fost inițiată de 94 de țări, susține că ONU „deplânge în termenii cei mai fermi agresiunea Rusiei împotriva Ucraina”. Organizația solicită, de asemenea, ca Rusia să înceteze „imediat folosirea forței împotriva Ucrineiși să retragă complet și necondiționat toate forțele militare.”
În calitate de secretar general, este de datoria mea să respect această rezoluție”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.
„Mesajul Adunării Generale este tare și clar: încetați ostilitățile din Ucraina acum! Să tacă armele acum! Reluați dialogul acum! Deschideți ușa dialogului și diplomației acum!”
Rezoluția este un document fără consecințe juridice, însă are rolul de a exprima dezacordul unei largi majorități a statelor față de agresiunile Rusiei și va întări presiunea asupra Moscovei și aliatului acesteia, Belarus.
Citește și: „E așteptată o baie de sânge”. Rusia și-a schimbat tactica: de la blitzkrieg la anihilarea lentă a armatei din Ucraina”