Un super taifun îi îngrozește pe specialiști! Se îndreaptă direct spre uscat și va avea efecte devastatoare

Un super taifun îi îngrozește pe specialiști! Se îndreaptă direct spre uscat și va avea efecte devastatoare. Sursa foto: dnaindia.com

Un ciclon foarte puternic format în Golful Bengal se îndreaptă spre granița dintre India și Bangladesh. Cicolnul are o forță capabilă să cauzeze distrugeri majore în statele din Asia, care încă se luptă cu pandemia de COVID-19.

Un super taifun îi îngrozește pe specialiști! Se îndreaptă direct spre uscat

Ciclonul Amphan a crescut în intensitate și a atins puterea echivalentă a unui uragan  de categoria 4 în Atlantic sau un super-taifun în Pacificul de Vest. Viteza rafalelor de vânt a crescut la 240 km/oră. Meteorologii avertizează că puterea furtunii se va reduce înainte să ajungă pe uscat, miercuri seară, în apropierea deltei fluviului Gange.

Amphan, chiar dacă va lovi cu o intensitate mai scăzută, ar putea produce daune masive. Astfel, se așteaptă ca super taifunul să ajungă pe uscat în zone sărace și dens populate și care au o infrastructură precară. Spre exemplu, dacă ajunge în delta fluviului Gance, există posibilitatea să provoace maree de până la 9 metri înălțime.

Un super taifun îi îngrozește pe specialiști! Se îndreaptă direct spre uscat și va avea efecte devastatoare
Un super taifun îi îngrozește pe specialiști! Se îndreaptă direct spre uscat și va avea efecte devastatoare. Sursa foto: protv.ro

Este pentru prima dată când India s-ar confrunta cu așa ceva

Dezastrele naturale au loc des în această regiune, însă ar fi pentru prima dată când o furtună atât de puternică lovește India și Banghaldesh în timpul unei crize sanitare. Luni dimineață, 18 mai, Bangladesh avea peste 22.000 de cazuri de COVID-19 confirmate și 328 de morți. India are aproape 100.000 de bolnavi de coronavirus, iar bilanțul morților se ridică la peste 3.000 de victime.

Statul indian Odisha, situat pe coastă, a pus 12 districte sub stare de alertă, în timp ce Bengalul de Vest, aflat la granița cu Banghaldesh, a sunat alarma de ciclon în districtele de pe coastă, inclusiv in Kolkata, care este unul dintre cele mai mare orașe din India având peste 4,4 milioane de locuitori.

Populația va fi evacuată din calea super taifunului

De asemenea, directorul forțelor indiene de intervenție în cazul dezastrelor naturale, SN Pradhan, a informat că a trimis 10 echipe în Odisha și 7 în Bengalul de Vest pentru a începe evacuarea populației, în timp ce alte 20 de echipe rămân pregătite să intervină în cazul în care este nevoie.

Ciclonul Amphan ar putea aduce ploi puternice și în cea mai mare tabără de refugiați din lume, unde se află aproape 1 milion de Rohingya, fugiți din Myanmar. O furtună de asemenea putere ar putea fi devastatoare pentru tabără, mai ales după ce au fost confirmate primele cazuri de COVID-19 printre refugiați în timpul săptămânii trecute.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI