Anunț îngrijorător: După ce a devastat America, uraganul Dorian ajunge și în Europa

Anunț îngrijorător: După ce a devastat America, uraganul Dorian ajunge și în Europa
Uraganul Dorian ajunge și în Europa

Meteorologii au anunțat că uraganul Dorian va ajunge și în Europa, după ce a devastat Bahamas și sudul Statelor Unite ale Americii. Acesta călătorește de-a latul Oceanului Atlantic și își pierde din intensitate, urmând să ajungă în Europa ca o simplă furtună.

Uraganul Dorian ajunge și în Europa

Cel puțin 43 de persoane și-au pierdut viața în Bahamas, după ce insulele au fost lovite de uraganul Dorian. Purtătorul de cuvânt al premierului Hubert Minnis a anunțat însă că numărul victimelor ar putea crește semnificativ în următoarele ore. Uraganul de categoria 5 a fost catalogat drept catastrofal de Centrul Naţional pentru Uragane din Statele Unite.

„Ne aflăm în faţa unui uragan (…) cum nu am văzut niciodată în istoria Bahamas. Este probabil cea mai tristă zi din viaţa mea”, a declarat Hubert Minnis, premierul Insulelor Bahamas, după ce peste 13.000 de locuințe au fost distruse complet sau afectate serios.

Uraganul Dorian a devastat SUA
Uraganul Dorian a devastat SUA

„Nu avem încă o imagine completă a distrugerilor, dar e clar că uraganul a avut un impact catastrofal”, a declarat un reprezentant al Crucii Roșii.

După ce uraganul a lovit și Florida și Carolina de Sud și de Nord, meteorologii au anunțat că acesta se îndreaptă spre Europa, dar va fi retrogradat la stadiul de simplă furtună. Venirea lui pe continent ar putea aduce o vreme călduță, de început de toamnă, în multe părți ale Europei, întrucât vor fi aduși curenți de aer cald din Insulele Azore. Dorian urmează să ajungă în curând în zona Peninsulei Scandinave.

Uraganul este un ciclon tropical cu viteză mare de deplasare (care atinge sau depășește 64 noduri/oră = 118 km/oră) și care se manifestă în special în Marea Caraibelor. Prin generalizare orice vânt care atinge sau depășește 12 grade pe scara Beaufort.

Uraganele sunt clasificate de specialiști de la 1 la 5 pe scara Saffir-Simpson, în funcție de puterea furtunii. Cele de categoria 5 pot genera viteze ale vântului de peste 252 de kilometri la oră.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI