Un spital din România ar putea fi închis din cauza facturilor mari la gaz. Ce sumă uriașă are de plătit unitatea medicală

Un spital din România ar putea fi închis din cauza facturilor mari la gaz. Ce sumă uriașă are de plătit unitatea medicală
Un spital ar putea fi închis din cauza facturilor mari la gaz

Facturile uriașe la gaze continuă să vină, iar unele spitale, și nu numai, riscă să fie închise din cauza acestora. Este cazul spitalului municipal „Dimitrie Castroian” din Huși, județul Vaslui.

Factură uriașă pentru spitalul din Huși

În momentul de față, Spitalul municipal „Dimitrie Castroian” din Huși are de plătit 80.000 de lei. În cursul anului trecut, toate facturile, inclusiv cele la gaze, apă și electricitate, pe o lună însumau în medie suma de 96.000 de lei.

”Într-adevăr, factura are o valoare foarte mare, decât până acum, având, de fapt, acelaşi consum mediu.  Evident că toate aceste creşteri semnificative ale facturilor la curentul electric, gaz, etc, mă fac să privesc destul de circumspect spre următoarea perioadă, dar tot ceea ce pot eu să vă spun cu certitudine este că spitalul Huşi rămâne o prioritate şi trebuie să îşi continue activitatea la parametri optimi, întrucât este o instituţie vitală pentru mii de oameni. 

Eu sper ca lucrurile să se reglementeze, totuşi, de la nivel central, întrucât nu este normal ceea ce se întâmplă acum”, a declarant medicul Bogdan Popa, managerul spitalului conform Vremea Nouă.
Anul, peste 10.000 de pacienți sunt internați la spitalul din Huși, foarte mulți vin din zona arondată. Funcționarea spitalului din Huși trebuie să rămână o prioritate, atât pentru pacienți, cât și pentru autoritățile locale, a mai adăugat managerul spitalului.

Un liceu din slatina a primit o factură de aproape 300.000 de lei

Colegiul Național „Ion Minulescu” din Slatina a primit o factură uriașă la gaze. Unitatea de învățământ este una dintre cele mai mari din județul Olt, cu 40 de săli de curs și multiple corpuri de clădire. Chiar dacă luăm în calcul aceste aspecte, valoarea facturii tot este uriașă.

Pentru perioada 02.11.2021 – 31.12.2021, unitatea de învățământ a primit o factură în valoarea de 272.366 de lei. Conducerea colegiului a cerut recalcularea, însă nu a primit deocamdată un răspuns concret și a precizat că nu are posibilitatea de a plăti suma în acest moment.

„Când am primit factura toată lumea s-a speriat, inclusiv cei de la contabilitate, pentru că suma depăşea bugetul total al liceului pentru prima lună a anului. Am făcut deja demersurile necesare, acea cerere încât să fie scăzută suma respectivă şi să o plătim”, spune Cristian Ionescu, directorul Colegiului Naţional Ion Minulescu din Slatina.

Cu situații asemănătoare se confruntă mai multe instituții. De exemplu, o școală gimnazială a primit o factură de peste 100.000 de lei, iar un centru de vaccinare din Gorj a fost închis, după ce a primit o factură de 35.000 de lei.