Un român a fost prins pe aeroportul Siem Reap, din nord-vestul Combodgiei, cu cinci kilograme de metamfetamină în bagaje. Acest aeroport este foarte frecventat de turiștii care vin să vadă templul de la Angkor Wat. Ce pedeapsă riscă acesta.
Se pare că Olaru făcea parte dintr-un grup specializat în vânzarea ilegală de droguri. La interogatoriu, bărbatul a recunoscut că face parte dintr-o bandă de traficanţi de droguri din Phnom Penh. De accea, investigația s-a desfășurat pe parcursul a 30 de zile.
În cele din urmă, au fost prinși și arestați, toți cei patru complici. Aceștia se ascundeau în capitala Phnom Penh, iar printre ei se mai afla încă un român, Lixandru Vasile Nicolae. Ceilalți trei cetăţeni sunt de origine nigeriană: Azubam Celestine Emeka, Azubam Simeon Chukwudi și Ngwu Hillary Mmadu.
În total, doi români şi trei nigerieni au fost arestaţi săptămâna trecută în Cambodgia pentru trafic de droguri. Mai exact, aceștia plănuiau să ajungă cu drogurile în Noua Zeelandă, unde urmau să le distribuie ilegal, doar că planurile le-au fost date peste cap de către polițiștii de pe aeroportul Siem Reap.
În bagajul românului Narcis-Manuel Olaru poliţiştii de pe aeroportul din Siem Reapau din nord-estul ţării au găsit patru pungi de plastic cu metamfetamină, cu o greutate de cinci kilograme. De asemnea, poliția din Cambodgia a mai dezvăluit că drogurile proveneau din Laos și destinația lor finală era Noua Zeelandă, unde urmau să fie vândute cu 50.000 de dolari per kilogram.
Conform legilor locale, traficanții de droguri riscă zeci de ani de pușcărie. Iar închisorile din Cambodgia nu au o reputație foarte bună. Investigația a durat aproximativ o lună, iar poliția din Japonia și-a dat și ea concursul la prinderea traficanților.
Vârsta medie de debut în consumul de droguri în România este de 10-11 ani, spun reprezentanții Agenției Naționale Antidrog. Potrivit acestora, cel mai consumat drog din România este canabisul, iar cele mai vulnerabile categorii în ceea ce privește consumul sunt cele defavorizate.
„În ceea ce privește categoriile de vârstă vulnerabile, dacă facem o comparație, și analizăm populația pe 15-64 de ani, constatăm că grupa cea mai vulnerabilă este cea de 15-24 de ani, grupă căreia ne adresăm prin proiecte. Pe de altă parte, un studiu făcut la nivel european pe populația de 16 ani școlarizată evidențiază o prevalență a consumului de droguri de aproximativ 15,6%”, a declarat Diana Șerban, șef serviciu în cadrul Direcției pentru Reducerea Cererii de Droguri din Agenția Națională Antidrog.