Un profesor din Suceava a făcut un gest rar întâlnit și lăudabil. Bărbatul a donat casa în care a copilărit Primăriei Ibănești, județul Botoșani. În schimbul acesteia, cadrul didactic are o singură rugăminte.
Este vorba despre Mihai Vitcu, un profesor care a dorit să-și doneze casa în care a crescut de mic primăriei, în semn de respect pentru localitatea sa natală, Ibănești. Acesta a avut doar o singură dorință din partea autorităților, ca fosta sa locuință să fie transformată într-o instituție de cultură, precum o bibliotecă sau un muzeu.
Cadrul didactic spune că nu a efectuat o evaluare a bunurilor donate. Bărbatul a donat primăriei o casă, o anexă, bunuri imobiliare care au rămas în fosta locuință, iar terenul pe care este situat casa, adică aproximativ 3.500 de metri pătrați. Proiectul de hotărâre privind acceptarea donației de către autorități a fost aprobat.
„Primăria Comunei Ibăneşti a aprobat în şedinta extraordinară din data de 23 noiembrie 2021, oferta de donaţie a domnului profesor Mihai Vitcu. Este vorba despre o casă, o anexă şi terenul în suprafaţă de 3.540 metri pătraţi, cât şi bunuri imobile. Domnul profesor a dorit să doneze în semn de respect pentru localitatea natală şi pentru memoria părinţilor acestuia”, a transmis Romică Magopeţ, primarul comunei Ibăneşti
Un tânăr profesor din Iași a primit ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler de la președintele țării. Acesta a plecat cu mai mulți ani în urmă dintr-un sat din Iași, iar astăzi este un profesor de succes. Este vorba despre Gheorghe Buluc, în vârstă de 34 de ani.
De-a lungul timpului, acesta a lucrat cu elevi care provin din zone defavorizate și i-a încurajat să nu renunțe la educație. Cadrul didactic a dorit să facă parte din acest proiect social deoarece și el a avut dificultăți în a-și termina studiile din cauza situației financiare.
„Am ales să fac parte din acest proiect pentru că am rezonat foarte mult cu viziunea și valorile acestui proiect și că prin povestea mea pot fi un model pentru elevii mei. Copiilor de la clasa la care predam le spuneam povestea mea, pentru că voiam să îi motivez, să conștientizeze că educația este singura armă care îi poate ajuta în viață.
Douăzeci de kilometri pe zi, aceasta este distanța pe care o parcurgeam zilnic, pe jos, pentru a ajunge la școală. Greutățile au fost multe, însă dorința de a învăța, de a reuși și de a ajunge cât mai departe a fost mereu învingătoare”, a declarat Gheorghe Buluc, profesor.
Pe viitor, cadrul didactic are de gând să se implice cât mai multe în educarea copiilor defavorizați. A povestit că nu este ușor să lucrezi cu ei, însă datorită empatiei și răbdării de care a dat dovadă, a reușit să obțină rezultate bune cu cei, iar acest lucru l-a motivat să continue.