Cazurile de profesori care primesc sau au primit bani pentru anumite favoruri nu mai sunt o noutate. În schimb, un nou caz crează un precedent și, în aceeași măsură, un avertisment pentru cei care vor să facă asta. Recent, la Cluj, Curtea de Apel Cluj a dat o sentință într-un caz de corupție, în care a fost implicat un profesor universitar, Ioan Ardelean, de la Facultatea de Mecanică a Universității Tehnice Cluj-Napoca.
În 2017, în urma mai multor sesizări făcute de studenții de la Facultatea de Mecanică a Universității Tehnice Cluj-Napoca, procurorii s-au autosesizat demarând o anchetă amplă. Reclamatul era profesorul universitar Ioan Ardelean. Conform informațiilor de la acel moment, Ioan Ardelean le cerea studenților șpagă pentru a-i promova, chiar dacă aceștia nu se prezentau la examene.
Profesorul Ioan Ardelean, spun studenții clujeni, cerea câte 50 de euro pentru fiecare student promovat fără a fi examinat. În urma mai multor sesizări procurorii clujeni au demarat procedura de anchetă, iar profesorul universitar Ioan Ardelean acuzat de corupție și luare de mită.
După adunarea de probe și confruntarea acestora cu Ioan Ardelean, procurorii au înaintat dosarul către Curtea de Apel din Cluj. Surse judiciare spun că acestuia i s-a dat o sentință inițială cu suspendare. Nuami că, într-o schimbare cu 180 de grade și creând un adevărat precedent, s-a revenit asupra sentinței inițiale. Pe 7 mai Curtea de Apel Cluj anunța o nouă decizie pentru profesorul universitar Ioan Ardelean. Conform deciziei, acesta va sta în spatele gratiilor pentru 3 ani, sentința fiind de data asta una definitivă.
Dovezil în acest caz, spun procurorii, au fost destule, dacă ținem cont că inculpatul fusese și înregistrat în momentul în care cerea și primea șpaga de la studenți. Procurorii spun că acesta a încasat de la nu mai puțin de 42 de studenți sume cuprinse între 200 și 250 de lei, schimbate în euro. Cu alte cuvinte primea câte 50 de euro de la fiecare dintre studenții neprezentați la exmanele la materiile Mecanisme I și Mecanisme II, conform Libertatea.ro.
Lucrurile erau simple, spun procurorii, profesorul stabilea cu studenții la ce subiecte vor fi examinați, în alte cazuri, tot împreună cu studenții, stabilea la ce examene nu mai era necesară prezența acestora. Ulterior primea plicurile de la aceștia, și totul se rezolva imediat.
Surse judiciare spun că erau adevărate cozi la ușa cabinetului eminentului profesor universitar clujean. Pus în fața acuzațiilor și a probelor audio-video, Ioan Ardelean s-a scuzat, declarând că nu a conștientizat gravitatea faptelor sale și nici efectele unei asemenea conduite din partea unui dascăl.