Un oficial OMS dă un avertisment sumbru despre covid-19. Ce urmează după tulpina Omicron: ‘Va fi mai contagioasă’

Un oficial OMS dă un avertisment sumbru despre covid-19. Ce urmează după tulpina Omicron: ‘Va fi mai contagioasă’
Varianta Omicron nu este ultima variantă pe care o vom vedea

În ultima perioadă, deși varianta Omicron a devenit predominantă, se tot vorbește de apariția uneia noi. Omicron nu este ultima variantă pe care o vom vedea, sunt de părere specialiștii. Unul din oficialii OMS  a declarat că următoarea variantă ar puta fi și mai rea. În opinia OMS, următoarea variantă covid va fi mai infecțioasă decât Omicron și ar putea fi mai mortală.

Varianta Omicron nu este ultima variantă pe care o vom vedea

Următoarea variantă Covid-19 care va ajunge în atenția lumii va fi mai contagioasă decât varianta Omicron. „Adevărata întrebare la care oamenii de știință trebuie să răspundă este dacă va fi sau nu mai mortală.”, a declarat marți Maria Van Kerkhove, oficialul Organizației Mondiale a Sănătății.

„Aproximativ 21 de milioane de cazuri de Covid au fost raportate la OMS în cursul săptămânii trecute. Cu noile date s-a stabilit un nou record mondial de cazuri săptămânale de infecții cu varianta Omicron, care se răspândește rapid.”, a declarat Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru Covid-19 la un dialog pe rețelele de socializare.

Varianta Omicron pare a fi mai puțin virulentă decât tulpinile anterioare ale virusului, spune oficialul. Cu toate astea, volumul mare de cazuri zdrobește sistemele spitalicești din întreaga lume. Conform declarațiilor oficialului OMS, următoarea variantă îngrijorătoare va fi mai puternică, și va fi mai transmisibilă, deoarece va trebui să depășească ceea ce circulă în prezent.

„Marea întrebare este dacă viitoarele variante vor fi sau nu mai mult sau mai puțin grave”

Van Kerkhove a avertizat împotriva crezului în teoriile conform cărora virusul va continua să mute în tulpini mai blânde, care îi îmbolnăvesc pe oameni mai puțin decât variantele anterioare. „Nu există nicio garanție în acest sens. Sperăm că așa va fi, dar nu există nicio garanție în acest sens și nu putem miza pe acest lucru.”, a spus ea,

Oficialul OMS a mai menționat că, între timp, oamenii ar trebui să țină cont de măsurile de siguranță publică. Mai mult, următoarea iterație a virusulu ar putea să eludeze și mai mult protecțiile vaccinale. Cu alte cuvinte, va face ca vaccinurile existente să fie și mai puțin eficiente.

Pfizer și BioNTech au început marți să testeze un vaccin Covid care vizează în mod specific varianta Omicron, în timp ce cresc îngrijorările că vaccinurile actuale nu rezistă împotriva infecțiilor și a bolilor ușoare cauzate de tulpina descoperită în urmă cu puțin peste două luni, confmr agenției Reuters.

Varianta Omicron este singura variantă de îngrijorare pe care OMS a numit-o după Delta. datele recente arată că varianta Omicron, devenită dominantă, este de două până la patru ori mai transmisibilă decât varianta Delta.