Varianta Omicron, mai infecțioasă a COVID-19, pare să producă o boală mai puțin severă decât tulpina Delta, dominantă la nivel mondial, dar nu ar trebui să fie catalogată drept „ușoară”, au declarat joi reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Janet Diaz, responsabilul OMS pentru gestionarea clinică, a declarat că primele studii au arătat că există un risc redus de spitalizare din cauza variantei identificate pentru prima dată în Africa de Sud și în Hong Kong în noiembrie, în comparație cu Delta.
Se pare că există, de asemenea, un risc redus de gravitate atât la persoanele mai tinere, cât și la cele mai în vârstă, a declarat ea în cadrul unei conferințe de presă de la sediul OMS din Geneva.
Observațiile privind riscurile reduse de boală severă se potrivesc cu alte date, inclusiv cu studii din Africa de Sud și Anglia, deși Janet Diaz nu a oferit mai multe detalii despre studii sau despre vârstele cazurilor analizate.
Impactul asupra vârstnicilor este una dintre marile întrebări fără răspuns cu privire la noua variantă, deoarece majoritatea cazurilor studiate până în prezent au fost la persoane mai tinere.
„În timp ce Omicron pare să fie mai puțin severă în comparație cu Delta, în special la cei vaccinați, nu înseamnă că ar trebui să fie catalogată ca fiind ușoară”, a declarat directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus în cadrul aceleiași ședințe de informare de la Geneva.
„La fel ca variantele anterioare, Omicron spitalizează oameni și ucide oameni”.
El a avertizat în legătură cu un „tsunami” de cazuri, în timp ce infecțiile la nivel mondial ating recorduri alimentate atât de Omicron, cât și de Delta, sistemele de sănătate sunt copleșite, iar guvernele se luptă să învingă virusul, care a ucis peste 5,8 milioane de persoane.
Tedros și-a reiterat apelul pentru o mai mare echitate la nivel mondial în ceea ce privește distribuția și accesul la vaccinuri.
Pe baza ritmului actual de distribuire a vaccinurilor, 109 țări nu vor reuși să atingă obiectivul OMS de a vaccina 70% din populația lumii până în iulie, a adăugat Tedros. Acest obiectiv este considerat a contribui la încheierea fazei acute a pandemiei.
„Rapel după rapel într-un număr mic de țări nu va pune capăt unei pandemii în timp ce miliarde de persoane rămân complet neprotejate”, a spus el.
Consilierul OMS, Bruce Aylward, a declarat că 36 de țări nu au atins nici măcar 10 la sută acoperire vaccinală. În rândul pacienților grav bolnavi din întreaga lume, 80% dintre aceștia nu au fost vaccinați, a adăugat el.
În raportul său epidemiologic săptămânal de joi, OMS a declarat că numărul cazurilor a crescut cu 71%, adică 9,5 milioane, în săptămâna de până la 2 ianuarie față de săptămâna precedentă, în timp ce decesele au scăzut cu 10%, adică 41.000.
O altă variantă B.1.640 – documentată pentru prima dată în mai multe țări în septembrie 2021 – se numără printre cele monitorizate de OMS, dar nu circulă pe scară largă, a declarat responsabilul tehnic al OMS pentru COVID-19, Maria van Kerkhove.