Tot mai multe produse sunt rechemate de producători datorită prezenței alertelor de oxid de etilenă. Alertele au început cu semințele de susan în septembrie 2020. La 9 octombrie 2020, a avut loc o întâlnire privind detectarea reziduurilor de etilenă din semințele de susan din India. Alte reuniuni au avut loc în noiembrie 2020 și februarie 2021. Atunci s-a stabilit retragerea produselor alimentare neconforme. Mai multe state membre au raportat extinderea monitorizării la produse din alte origini decât India. Raportările au fost și la alte produse decât semințele de susan, precum și la produsele organice. O nouă alertă a fost anunțată la gogoșile vândute în lanțurile de magazine din România. Inspectorii ANSVSA au făcut astăzi anunțul.
De la 1 ianuarie, oxidul de etilenă a fost responsabil pentru mai mult de 1.000 de alerte privind siguranța alimentelor. Datele au fost publicate, conform unei revizuiri a notificărilor de alertă din cele 58 de țări monitorizate de Safety HUD.
Mai multe state UE, printre care și România, au emis majoritatea rechemărilor sau a alertelor care implică substanța chimică. În acest timp, mai mult de jumătate din notificările privind siguranța alimentelor au indicat că țara de origine este „necunoscută”. Anul acesta, primele cinci categorii de alimente identificate în alertele de siguranță alimentară datorate oxidului de etilenă au fost:
Ziua și anunțul. ANSVSA anunța ieri un nou lot de produse contaminate cu oxid de etilenă, retrase deja de pe piață. Astăzi inspectorii ANSVSA anunță un nou caz, de data asta la gogoșile vândute în majoritatea lanțurilor de supermarketuri din România.
Gogoșile, produse în Franța, au fost depistate ca fiind contaminate cu oxid de etilenă. S-a decis astăzi retragerea acestora de pe piața românească. Anunțul vine la nici 24 de ore de la depistarea unui lot de 2 tone de chiftele contaminate cu aceeași substanță.
Tot astăzi au fost anunțate și magazinele de unde au fost retrase produse contaminate. Cora, Lidl, Mega Image sunt doar câteva din lanțurile de supermarketuri.
Este vorba de o gamă largă de produse de înghețată, despre care ANSVSA spune că au fost contaminate cu aceeași substanță.