Un memorandum pentru înființarea Parcului Natural Codrii Iașilor a fost semnat de către 7 primării, consilii județene și locale, dar și cele mai active organizații civice ieșene.
Mai multe asociații non-profit vor să atragă atenția în legătura cu cele 15.000 de hectare de pădure care se întind lângă unul dintre cele mai poluate orașe din țară. Codrii Iașilor au fost lăsați pradă gunoaielor și tăierilor necontrolate.
Activiștii au montat, săptămâna trecută, pe platoul Repedea un pavilion, loc de unde începe un traseu prin pădure. Traseul are o lungime de 3,5 km și o durată de parcurs de aproximativ o oră.
Tabăra Greenpeace România de activism pentru Codrii Iașilor s-a încheiat cu succes. Acestea s-a desfășurat între 27 septembrie și 4 octombrie, în Pădurea Bârnova – Dobrovăț. Pentru a crea Parcul Natural Codrii Iașilor, organizația de mediu a adus la aceeași masă societatea civilă ieșeană și autoritățile.
„Următorul pas este o întâlnire de lucru cu juriştii Greenpeace şi semnatarii memorandumului în vederea strângerii documentelor necesare pentru dosarul de fundamentare a înfiinţării Parcului Natural Codrii Iaşilor. Cel mai important dintre acestea este un studiu ştiinţific realizat de biologi, geografi şi specialişti în biodiversitate care să ateste valoarea excepţională a Pădurii Bârnova-Dobrovăţ şi a Locului Fosilifer Dealul Repedea, care în acest moment nu au parte de protecţia necesară pentru a nu fi distruse împreună cu speciile rare pe care le găzduiesc”, spun reprezentanţii organizaţiei de mediu.
Pentru înființarea parcului natural a fost inițiată o petiție în mediul online. Până acum s-au strâns deja aproape 30.000 de semnături.
Primăria municipiului Iași va demara în viitorul apropiat o investiție ce prevede construirea unui parc industrial pe platforma Tehnopolis SA. Municipalitatea are în plan fondarea parcului pe o suprafață de 19,5 hectare de teren, pe platforma Fortus SA.
Parcul industrial va fi administrat de SC Tehnopolis SRL. Municipiul Iași este asociat unic, prin Consiliul Local Iași. Proiectul de hotărâre va fi discutat de Consiliul Local Iași, iar în acesta se arată și în ce constă investiția.
„Parcul Industrial Tehnopolis va fi utilizat pentru dezvoltarea activităților economice, de cercetare științifică, de producție industrială și servicii, de valorificare a cercetării științifice și/sau de dezvoltare tehnologică, într-un regim de facilități specifice, în vederea valorificării potențialului uman și material al Iașului”, se arată în proiectul de hotărâre.