05 oct. 2021 | 13:05

Un nou Parc Natural în România? S-au adunat deja 30.000 de semnături de susţinere pentru înființarea acestuia

News
Un nou Parc Natural în România? S-au adunat deja 30.000 de semnături de susţinere pentru înființarea acestuia
Un nou Parc Natural în România? S-au adunat deja 30.000 de semnături de susţinere pentru înființarea acestuia

Un memorandum pentru înființarea Parcului Natural Codrii Iașilor a fost semnat de către 7 primării, consilii județene și locale, dar și cele mai active organizații civice ieșene.

Cel mai nou Parc Natural din România

Mai multe asociații non-profit vor să atragă atenția în legătura cu cele 15.000 de hectare de pădure care se întind lângă unul dintre cele mai poluate orașe din țară. Codrii Iașilor au fost lăsați pradă gunoaielor și tăierilor necontrolate.

Activiștii au montat, săptămâna trecută, pe platoul Repedea un pavilion, loc de unde începe un traseu prin pădure. Traseul are o lungime de 3,5 km și o durată de parcurs de aproximativ o oră.

Tabăra Greenpeace România de activism pentru Codrii Iașilor s-a încheiat cu succes. Acestea s-a desfășurat între 27 septembrie și 4 octombrie, în Pădurea Bârnova – Dobrovăț. Pentru a crea Parcul Natural Codrii Iașilor, organizația de mediu a adus la aceeași masă societatea civilă ieșeană și autoritățile.

„Următorul pas este o întâlnire de lucru cu juriştii Greenpeace şi semnatarii memorandumului în vederea strângerii documentelor necesare pentru dosarul de fundamentare a înfiinţării Parcului Natural Codrii Iaşilor. Cel mai important dintre acestea este un studiu ştiinţific realizat de biologi, geografi şi specialişti în biodiversitate care să ateste valoarea excepţională a Pădurii Bârnova-Dobrovăţ şi a Locului Fosilifer Dealul Repedea, care în acest moment nu au parte de protecţia necesară pentru a nu fi distruse împreună cu speciile rare pe care le găzduiesc”, spun reprezentanţii organizaţiei de mediu.

Pentru înființarea parcului natural a fost inițiată o petiție în mediul online. Până acum s-au strâns deja aproape 30.000 de semnături.

Un nou parc industrial la Iași

Primăria municipiului Iași va demara în viitorul apropiat o investiție ce prevede construirea unui parc industrial pe platforma Tehnopolis SA. Municipalitatea are în plan fondarea parcului pe o suprafață de 19,5 hectare de teren, pe platforma Fortus SA.

Parcul industrial va fi administrat de SC Tehnopolis SRL. Municipiul Iași este asociat unic, prin Consiliul Local Iași. Proiectul de hotărâre va fi discutat de Consiliul Local Iași, iar în acesta se arată și în ce constă investiția.

„Parcul Industrial Tehnopolis va fi utilizat pentru dezvoltarea activităților economice, de cercetare științifică, de producție industrială și servicii, de valorificare a cercetării științifice și/sau de dezvoltare tehnologică, într-un regim de facilități specifice, în vederea valorificării potențialului uman și material al Iașului”, se arată în proiectul de hotărâre.

Tehnopolis Iași este gestionat de primărie, după ce Consiliul Județean a renunțat la calitatea de asociat pentru a lua în administrare Centrul Expozițional „Moldova”.
Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
Digi24
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Guvernul schimbă Codul Fiscal. Reguli noi la plata impozitului pe anumite clădiri
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Simona Halep va fi EXCLUSĂ. Decizia care se pregătește în circuitul WTA
Capital.ro
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște: ”Se vor încadra în graficul pe care l-am agreat”
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
Lovitură finală pentru KARL NEHAMMER! PE l-a AMENINȚAT direct pe cancelarul Austriei
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro