Joi, 30 noiembrie 2023, zona Gorj a fost martora unui nou eveniment seismic, înregistrându-se un cutremur cu magnitudinea de 2.4. Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), seismul a avut loc la ora locală 09:58:15 și a fost localizat în regiunea Oltenia, județul Gorj, la o adâncime de 11.8 km.
Epicentrul cutremurului s-a situat la 18 km nord-vest de Târgu Jiu, 66 km sud de Hunedoara, 71 km nord-est de Drobeta-Turnu Severin, 80 km sud de Deva, 98 km vest de Râmnicu Vâlcea și 98 km est de Reșița. Localitățile aflate în proximitatea epicentrului au simțit cutremurul, iar autoritățile monitorizează situația pentru a evalua eventualele efecte. Nu au fost anunțate pagube semnificative.
Un nou cutremur a lovit județul Gorj, în urmă cu trei săptămâni, vineri seara, la ora 19:48, având o magnitudine de 4,3, conform datelor furnizate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Seismul a avut o adâncime de 15 km și epicentrul la 14 km nord-vest de Târgu Jiu, 68 km nord-est de Drobeta-Turnu Severin, 70 km sud de Hunedoara, 85 km sud de Deva și 96 km vest de Râmnicu Vâlcea.
Acesta este al patrulea cutremur înregistrat în județul Gorj în cursul aceleiași zile. Precedentele cutremure au avut intensități variate, iar autoritățile monitorizează situația pentru a evalua impactul acestora. Până în prezent, nu s-au raportat pagube semnificative, dar populația este îndemnată să rămână precaută.
Județul Gorj a fost deja afectat de două seisme semnificative în luna februarie, cu magnitudini de 5,2 și 5,7, care au cauzat pagube considerabile. În urma acestor evenimente, biserici, școli și sedii de instituții au fost afectate, iar autoritățile locale au întreprins măsuri pentru consolidarea infrastructurii și prevenirea riscurilor asociate cutremurelor.
CITEȘTE ȘI: Când ar urma să aibă loc un mare cutremur în România. Gheorghe Mărmureanu: „Asta e prima variantă”
Gheorghe Mărmureanu, fostul director științific al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), aduce liniște în privința preocupărilor legate de activitatea seismică din România, asigurând că nu există motive de îngrijorare în preajma Sărbătorilor.
Într-interviu exclusiv pentru Playtech Știri, Mărmureanu, cu o experiență de peste 60 de ani în seismologie, împărtășește că, din punctul său de vedere, nu sunt anticipate cutremure de Crăciun și de Revelion în țara noastră. Acesta atribuie această lipsă de evenimente seismice în această perioadă fie unei posibile protecții divine, fie unor calcule matematice precise.
”Din experiența mea în seismologie, de peste 60 de ani, pot spune că nu cred că vor fi cutremure de Crăciun și de Revelion, de Sărbători. În România, de fapt, nu au fost niciodată, în această perioadă. Mulți s-ar gândi că avem parte de o protecție divină, de Crăciun, poate fi și asta, dar asta este pura realitate, sunt anume calcule matematice. Suntem în grafic!
Eu nu văd în următorii ani vreun pericol, vreun cutremur puternic, precum a fost cel din 4 martie 1977, cu peste 1.000 de morți, ci, undeva, după 2040, va mai fi unul mai mare. Avem destul timp la dispoziție, până atunci, să ne refacem structura caselor, ca să nu înregistrăm pagube majore.
În România, sunt cutremure în toate zonele țării, nu e petic de pământ în care să nu fie, avem și din Vrancea și în Gorj, vin și din zona Ungariei. Însă, cele din Turcia nu ne afectează, ele o cotesc spre Africa, aici am scăpat!”, ne-a mai declarat Gheorghe Mărmureanu, în exclusivitate pentru Playtech Știri.
CITEȘTE ȘI: A fost iar cutremur în România. Ne așteaptă unul major? Ce spune Gheorghe Mărmureanu EXCLUSIV