Un nou cutremur în România. Ce magnitudine a avut de această dată

Un nou cutremur în România. Ce magnitudine a avut de această dată
Un nou seism în Vrancea. A fost resimțit în județul Buzău

Astăzi, în zona Vrancea, a avut loc un nou cutremur cu magnitudinea de 2,3. Conform primelor date seismul a fost în apropiere de comuna Podgoria, din județul Buzău, și la o distanță de 137 km nord-est de București. Seismul a avut loc astăzi, 23 ianuarie 2022, la ora 15:26. Nu sunt înregistrate pagube materiale, în urma seismului, fiind de intensitate relativ mică.

Un nou seism în Vrancea. A fost resimțit în județul Buzău

Seismul de astăzi, de la ora 15:26, vine după ce în ultima vreme au mai avut loc astfel de evenimente seismologice, cel mai puternic fiind pe 16 ianuarie, conform datelor seismologilor, care a avut o intensitate de 4,3 grade pe scara Richter, la adâncimea de 145.813 km, conform INFP.

Până la această oră, cel puțin alte 23 de cutremure cu intensitate variind între 2.5 și 4,5 grade. Pe 19 ianuarie a mai avut loc un alt seism, în zona Vrancea. Acesta a avut o intensitate de 3,4 grade pe scara Richter  la o adâncime de 104 kilometri. Cea mai apropiată localitate de epicentrul seismului a fost Comuna Paltin, din județul Vrancea.

România sub iminența unui cutremur major

În ultimii ani, deși nu este o știință exactă, specialiștii în seismologice spun că România este sub imineța unui nou seism puternic. Unii spun că ar putea fi de intensitatea celui din 1977, iar alții sunt de părere că următorul mare seism ar putea avea o și mai mare intensitate. Printre cei care au vorbit despre un astfel de seism, se numără și celebrul profesor Mărmureanu, care a declarat recent:

„Va fi un cutremur cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc. De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri. Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut. Prin urmare, a depins și de direcția, poziția, cutremurului.

Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor. Nu este o chestiune de ghicit cum se va întâmpla exact. Am scris numeroase cărți pe această temă, acolo am arătat în detaliu. De exemplu, a fost un cutremur în 1802, cel mai mare ca anvergură, dar nu a murit nimeni. S-a simțit de la Moscova până la Cairo. Este adevărat că au căzut foarte multe biserici și clădiri. Și, din aceste motive, vă spun că lucrurile sunt foarte relative”,  a declarat Prof. Dr. Ing. Mărmureanu, la România TV.

Dacă vom avea parte sau nu de un seism puternic, deocamdată nu știe nimeni, dar ceea ce este cert, este că mare parte din blocurile din România sunt în pericol, dacă într-adevăr va veni un cutremur, cel puțin de intensitatea celui din 1977.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI