‘Profeția’ lui Mărmureanu despre un nou cutremur și fenomenul celor 5 seisme dintr-o singură noapte

‘Profeția’ lui Mărmureanu despre un nou cutremur și fenomenul celor 5 seisme dintr-o singură noapte
Mărmureanu revine și prezice un nou cutremur

Celebrul seismologul Gheorghe Mărmureanu este recunoscut pentru predicțiile sale seismologice. Bine, nu toate s-au adeverit, dar o parte din cele enunțate de domnisa sa, s-au adeverit. În ultimele 24 de ore au avut loc patru cutremure, în Vaslui, unul dintre ele cu magnitudinea de 4,2 grade.

Seismologul Gheorghe Mărmureanu, profetul României

În ultima perioadă, în zona seismică Vrancea, și nu numai, au avut loc o serie de cutremure cu magnitudini mici. Ultimul, din Vaslui, a avut 4,2 grade pe scara Richter și a avut loc în noaptea de 29 spre 30 octombrie a.c.

Seismologul Gheorghe Mărmureanu, cunoscut pentru predicțiile sale, spune că ceea ce s-a întâmplat ”nu descarcă forţele din zona seismică Vrancea”. Este cunoscut faptul că zona Vrancea este una dintre cele mai vechi zone seismice active din Europa, și nu de puține ori a surprins prin puterea de reacție.

”Vorbim de cutremure obişnuite, care intră în cotidian, ca să spun aşa. Putem avea şi 60 de astfel ce cutremure într-o lună, dar acest lucru nu însemnă nimic.”, a precizat Gheorghe Mărmureanu

Gheorghe Mărmureanu prezice un nou cutremur

Marea majoritate a specialiștilor în seismologie sunt puțin circumspecți în a face predicții, aproape exacte, despre un posibil nou cutremur. Gheorghe Mărmureanu nu este la prima sa încercare de a prezice un cutremur de magnitudini catastrofale (în comparație cu cel din 1977), și de fiecare dată comunitatea semisologilor l-a ignorat.

Poate toate aceste activități recente, din Vrancea, nu fac altceva decât să fie semne prevestitoare pentru un cutremur mai mare. Dar, cum tehnologia de prezicere exactă a unui cutremur nu există, nu putem decât spera să nu trăim așa ceva. Cu toate astea Gheorghe Mărmureanu este sigur că vom avea, la un moment dat, parte de un seism foarte puternic

Cutremurul din 1977 a avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter
‘Profeția’ lui Gheorghe Mărmureanu: Cutremurul din 4 martie 1977 a avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter

”Nu au nici cea mai mică legătură cu următorul mare seism care va veni în zona seismică Vrancea. Aici vorbesc de un seism puternic, cu acceleraţii care pot avea urmări devastatoare. Acesta vine, cel mai probabil, spun eu, în 2040 cu aproximaţie de un an. Acest mare cutremur face parte din seria de seisme din care fac parte şi cele din 1838 şi 1940. Vorbim de o ciclicitate aici. Sigur, au mai fost şi unele intermediare cum a fost cel din 1802 sau chiar şi cel din 1977. Ca să aveţi o imagine, trebuie să vă spun că la cutremurul din 1838 acceleraţiile au fost atât de mari încât în zona Prahova s-au format falii apreciabile. Practic, pământul s-a rupt pe alocuri din cauza violenţei seismului.”, a mai declarat Gheorghe Mărmureanu.

Cele mai importante evenimente de acest gen, cu grad mare de distrugere, au avut loc în 1838, cu o magnitudine de 7,5, în 1940 la o cotă de 7,4, și în 1977 cu o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter .