15 feb. 2023 | 23:51

O nouă replică de 4.1 grade în Gorj. Ce au ajuns să facă oamenii de spaima cutremurelor

Social
O nouă replică de 4.1 grade în Gorj. Ce au ajuns să facă oamenii de spaima cutremurelor
Inca un cutremur in Gorj. Ce magnitudine a avut

Un nou cutremur în Gorj. Ce magnitudine a avut seismul produs miercuri seară. În ultimele 24 de ore, în zonă, s-au înregistrat peste 200 de cutremure. La ce adâncime a avut seismul de miercuri seară și ce anunță Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Un nou cutremur puternic în Gorj, miercuri seară. Ce magnitudine a avut seismul

Update. Încă un nou cutremur s-a produs în Gorj. O nouă replică de 4.1 grade în Gorj în urmă cu câteva minute. Seismul s-a produs la orele 23:28, Oltenia, Gorj, la adâncimea de 15 km.

Cutremul s-a produs la 104 KM N-V de Craiova, 107 KM S-V de Sibiu, 139 de km V de Pitești, 165 de KM S-E de Timișoara, 184 de KM S-E de Arad, 184 de km S de Cluj Napoca, 201 km V de Brașov, 214 Km E de Belgrade, 218 km E de Zemu, 224 km N-E de Nis.

Al doilea cutremur în doar câteva minute

La doar câteva minute, respectiv la 23:31 un nou cutremur s-a produs în Oltenia, Gorj, cu o putere de 3,2 magnitudine pe scara Richter.

„Cutremul s-a produs la 104 KM N-V de Craiova, 107 KM S-V de Sibiu, 139 de km V de Pitești, 165 de KM S-E de Timișoara, 184 de KM S-E de Arad, 184 de km S de Cluj Napoca, 201 km V de Brașov, 214 Km E de Belgrade, 218 km E de Zemu, 224 km N-E de Nis”, informează INCDFP.

Locuitorii din Târgu Jiu dorm îmbrăcați

Locuitorii din Gorj, cei care au simțit puternic cutremurele au ajuns să doarmă îmbrăcați. Dorm îmbrăcați cei care nu au rude la țară și sunt nevoiți să doarmă în apartamente.

Cei care au rude la țară au plecat acolo, dar nici acolo nu au dormit confortabil, așa cum ar trebui. Cu o noapte în urmă, comuna Lelești, care a fost epicentrul cutremurului puternic, s-a umplut de mașini și de oameni veniți de la oraș la rude, dar nu au dormit în case, ci în mașinile pe care le-au lăsat la poartă.

Știrea inițială

Localncii din Gorj au fost din nou speriați de un nou cutremur înregistrat miercuri seară.

Un cutremur cu magnitudinea 3,2 a avut loc miercuri seara, la ora 21.02, în județul Gorj.

La ce adâncime s-a produs cutremurul

Conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul cu magnitudinea 3,2 a avut loc la ora 21.02 în județul Gorj și s-a produs la adâncimea de 5 kilometri.

De asemenea, miercuri, la ora 18:51, în Gorj a avut loc un alt cutremur cu magnitudinea 2,6, iar un alt seism cu magnitudinea 2,7 a avut loc la ora 15:02.

200 de replici s-au înregistrat după cutremurul de 5,7

Conform INCDFP, până acum au fost înregistrate 200 de replici ale cutremurului cu magnitudinea 5,7, înregistrat marți. Cutremurul de atunci s-a produs la o adâncime de 6,3 km şi a avut intensitatea epicentrală VI.

„Tectonica regiunii este caracterizată de două sisteme de falii. Primul sistem este de tip transformantă, orientată NV-SE, ce se intersectează cu un al doilea sistem de falii, orientat E-V.

Cea mai mare replică a avut 4,1

Cutremurul a fost înregistrat cu un raport semnal zgomot bun la un număr de 109 de accelerometre ce aparţin Reţelei Seismice Naţionale. Valoarea acceleraţiei maxime a terenului a prezentat un trend descrescător cu creşterea distanţei epicentrale.

Cea mai mare valoare a fost înregistrată la staţia Gura Zlata, judeţul Hunedoara (105,25 cm/s*s), iar cea mai mică valoare a fost înregistrată la staţia Târguşor, Constanţa (0,05 cm/s*s). Până în acest moment au fost localizate 200 de replici ale acestuia, cea mai mare având magnitudinea de 4.1 ML”, anunță INCFP pe pagina personală de Facebook.

Când a avut loc primul cutremur din Oltenia

Primul cutremurul din zona Olteniei, cel din data de 13 februarie, a avut magnitudinea 5,2, intensitatea epicentrală V şi s-a produs la o adâncime de 16 km. Acel sesim a avut 16 replici, cea mai mare având magnitudinea de 3,4.

Nu în ultimul rând, conform INCDFP, zona în care au avut loc aceste cutremure este cunoscută printr-o activitate seismică slab-moderată, cu evenimente cu magnitudine peste 5 foarte rare.

Ultimul cutremur estimat cu magnitudinea de 5,2 a fost produs în zona respectivă în anul 1943, la adâncimea de 9,9 km. Alte cutremure mai semnificative produse în zonă s-au produs în 1912 – 4,5, adâncime 10 km, 1916 – 3,9 adâncime 10 km, 1962 – 4, adâncime 16 km şi 1963 – 4,5, adâncime 10 km.

Parteneri
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a cumpărat proprietatea
Redactia.ro
Mihai Trăistariu, reacție dură după ce Eurovision-ul a fost câștigat de non-binar-ul Nemo! „E o cerșeală de voturi”
Click.ro
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și un gest de umanitate din partea noastră”
Digi24
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își mutila și castra victimele a fost închis pe viață
Digi24
Adelina Pestrițu zguduie internetul românesc cu cel mai recent anunț. Mii de oameni au reacționat!
Unica.ro
Vedetă dată afară de Pro TV chiar în ziua angajării: „A fost un dezastru total!”
EVZ.ro
Star Matinal. Dan Ciotoi, luptă cruntă cu boala! Cum a fost salvat artistul, în ultima clipă. A fost la un pas de moarte: ”Dacă întârziam câteva ore...” / VIDEO
Spynews
O MARE COMPANIE a luat decizia finală. Vrea să vină și SĂ BAGE BANI în România
Capital.ro
Românii ale căror pensii se recalculează de două ori. Şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu: "Vor beneficia de încă o altă creștere opțională"
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Se MODIFICĂ CNP-UL! Anunț bombă al MAI privind actele de IDENTITATE
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Horoscop săptămânal 13 - 19 mai 2024: Taurii au o perioadă deosebită în viața lor
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină de lux! Cum arată noul bolid al manelistului
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro