Pandemia de COVID-19 lovește agresiv țara noastră, astfel că sistemul medical este aproape de colaps. Medicii sunt epuizați, iar spitalele sunt arhipline. Cu toate acestea, există câțiva factori bine conturați care contribuie la agravarea infecțiilor cauzate de COVID-19.
Potrivit statisticilor, supraponderalitatea, afecțiunile cardiovasculare și diabetul se numără printre cele mai frecvente cormobidități. La acestea se mai adaugă și categoriile de vârstă cu risc crescut, afecatate și ele de acestea.
George Sirețeanu, medic primar specializat în chirurgia obezității, a explicat cât de expuse sunt persoanele cu un surplus semnificativ de grăsime. Acesta a detaliat pe înțelesul tuturor efectele nocive pe care grăsimea le produce la nivel întregului organism, iar mai apoi, în raport cu sistemul imunitar.
”Un sistem imunitar compromis și inflamația nu sunt probleme care privesc doar persoanele supraponderale. Obezitatea nu înseamnă întotdeauna pur și simplu „grăsime”.
Ceea ce înseamnă obezitatea este acumularea excesivă de grăsime corporală, dar ceea ce este în exces pentru dumneavoastră s-ar putea să nu fie pentru altcineva. Este posibil să aveți un IMC (indice de masa corporală) „normal”, dar mult exces de grăsime: aceasta se numește a fi ”grăsime slabă”.
În mod crucial, persoanele cu grăsime slabă împărtășesc multe dintre riscurile metabolice ale persoanele cu IMC ridicat, inclusiv riscul de inflamație și un sistem imunitar deficitar.
Acesta este motivul pentru care multă grăsime corporală este o problemă atât pentru persoanele care sunt vizibil supraponderale, cât și pentru persoanele care nu au suficienți mușchi în raport cu cantitatea de grăsime corporală pe care o au”, a dezvăluit medicul specialist.
Primul sfat pe care medicul îl recomandă este scăderea în greutate printr-o dietă sănătoasă și sport. Potrivit unor studii, sistemul imunitar al persoanelor care au reușit să slăbească funcționează mult mai bine, nemaifiind solicitat inutil și excesiv. Astfel, în momentul unor infecții, acesta este pregătit să se lupte cu acestea la capacitate maximă.
”Pentru a vă ajuta să evitați aceste probleme, una dintre cele mai bune modalități de a determina dacă grăsimea corporală este excesivă și/sau cauzează inflamație este determinarea procentului de grăsime corporală.
Pentru bărbați, procentul de grăsime corporală nu ar trebui să depășească 20%, iar la femei 28%. Dacă reduceți masa de grăsime la un nivel sănătos, veți reduce ulterior inflamația și veți stimula sistemul imunitar”, este sfatul medicului George Sirețeanu, potrivit jurnalul.ro.
George Sirețeanu a mai menționat și faptul că obezitatea reprezintă ea însăși o epidemie, astfel că tot mai multe persoane suferă de supraponderalitate. Totodată, obezitatea contribuie la dezvoltarea afecțiunilor de inimă și diabet.