Un diplomat român, expulzat din Rusia. Ce se întâmplă în acest moment

Un diplomat român, expulzat din Rusia. Ce se întâmplă în acest moment
Rusia a expulzat un diplomat roman al Ambasadei de la Moscova

Rusia expulzează un diplomat român, decizia venind ca răspuns la hotărârea autoritățile române din 26 aprilie, de declarare drept persona non grata a atașatului militar al Ambasadei Rusiei la București.

Un diplomat român, expulzat din Rusia

Este vorba despre un angajat al ambasadei României în Rusia, care a fost declarat persona non grata, după ce țara noastră a făcut același lucru cu un diplomat rus, potrivit Ministerului rus de Externe.

”Ministerul Afacerilor Externe confirmă că Federaţia Rusă a declarat persona non grata pe adjunctul ataşatului militar din cadrul Ambasadei României în Federaţia Rusă, în reacţie la declararea persona non grata de către România, la 26 aprilie 2021, a domnului Alexey Grishaev, adjunctul ataşatului militar din Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti.

MAE reaminteşte că decizia autorităţilor române a avut la bază activităţile şi acţiunile domnului Alexey Grishaev, care au contravenit prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti.

Pe 11 mai, Christian Istrate, ambasador român, a primit o notă din partea ministrului rus de Externe prin care căpitanul G. Iliescu, atașat adjunct al apărării la Ambasada României, este declarat persona non grata.

Documentul spunea că oficialul român trebuie să părăsească teritoriul Federației Ruse în termen de 72 de ore.

De ce a fost Aleksei Grișaev declarat persona non grata în România

Potrivit unor surse MAE, Aleksei Grișaev, adjunctul atașatului militar rus la București, făcea activități de spionaj.

El avea misiunea să recruteze cetățeni români care să îi ofere informații din interiorul Guvernului. Informațiile se referă la politici externe ale României, dar și chestiuni ce țin de armată și de sistemul național de securitate energetică.

Spionul a vrut să obțină informații privind forțele NATO, dar și despre interesele aliaților europeni și americani ai României. Nu a reușit să obțină astfel de informații, iar România a aflat despre planul lui, motiv pentru care a fost declarat persona non grata.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI