11 mai 2021 | 19:27

Un diplomat român, expulzat din Rusia. Ce se întâmplă în acest moment

Știri generale
Un diplomat român, expulzat din Rusia. Ce se întâmplă în acest moment
Rusia a expulzat un diplomat roman al Ambasadei de la Moscova

Rusia expulzează un diplomat român, decizia venind ca răspuns la hotărârea autoritățile române din 26 aprilie, de declarare drept persona non grata a atașatului militar al Ambasadei Rusiei la București.

Un diplomat român, expulzat din Rusia

Este vorba despre un angajat al ambasadei României în Rusia, care a fost declarat persona non grata, după ce țara noastră a făcut același lucru cu un diplomat rus, potrivit Ministerului rus de Externe.

”Ministerul Afacerilor Externe confirmă că Federaţia Rusă a declarat persona non grata pe adjunctul ataşatului militar din cadrul Ambasadei României în Federaţia Rusă, în reacţie la declararea persona non grata de către România, la 26 aprilie 2021, a domnului Alexey Grishaev, adjunctul ataşatului militar din Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti.

MAE reaminteşte că decizia autorităţilor române a avut la bază activităţile şi acţiunile domnului Alexey Grishaev, care au contravenit prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti.

Pe 11 mai, Christian Istrate, ambasador român, a primit o notă din partea ministrului rus de Externe prin care căpitanul G. Iliescu, atașat adjunct al apărării la Ambasada României, este declarat persona non grata.

Documentul spunea că oficialul român trebuie să părăsească teritoriul Federației Ruse în termen de 72 de ore.

De ce a fost Aleksei Grișaev declarat persona non grata în România

Potrivit unor surse MAE, Aleksei Grișaev, adjunctul atașatului militar rus la București, făcea activități de spionaj.

El avea misiunea să recruteze cetățeni români care să îi ofere informații din interiorul Guvernului. Informațiile se referă la politici externe ale României, dar și chestiuni ce țin de armată și de sistemul național de securitate energetică.

Spionul a vrut să obțină informații privind forțele NATO, dar și despre interesele aliaților europeni și americani ai României. Nu a reușit să obțină astfel de informații, iar România a aflat despre planul lui, motiv pentru care a fost declarat persona non grata.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
Digi24
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
S-a dat ORDIN în Ungaria! Ungurii ne dau lecții
Capital.ro
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște: ”Se vor încadra în graficul pe care l-am agreat”
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
VESTEA MOMENTULUI! Este vorba de ION ILIESCU
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro