09 iul. 2021 | 13:42

Un club al pescarilor, creat dintr-o veche cherhana uitată de lume. Ce oferă acest loc minunat turiștilor care vin la malul Dunării

News
Un club al pescarilor, creat dintr-o veche cherhana uitată de lume. Ce oferă acest loc minunat turiștilor care vin la malul Dunării
Un club al pescarilor, creat dintr-o veche cherhana uitată de lume

Clădirea fostului Acvariu din Călărași a fost lăsat în paragină timp de 28 de ani, însă a renăscut în Clubul Pescarilor. Investiția de modernizare s-a ridicat la suma de 340.000 de euro. Lucrarea a fost finalizată, iar inaugurarea a avut loc zilele trecute.

Clubul Pescarilor de la malul Dunării

Valoarea proiectului a fost de 1.622.249,66 de lei, adică aproximativ 340.000 de euro. Proiectul a fost accesat de autoritățile locale și finanțat din Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020.

Conform Primăriei Călărași, aici vor avea loc expuneri care susțin exploatarea durabilă a resurselor acvatice vii, a biodiversității și care nu pun în pericol rezerva piscicolă din zonă, atât pe termen mediu, cât și pe termen lung.

„Reabilitarea acestei clădiri care va găzdui Clubul Pescarilor, obiectiv finanţat din fonduri europene, a reprezintat o prioritate pentru noi. Clădirea va deveni un loc de referinţă în comunitatea pescarilor dunăreni din municipiul Călăraşi, în care vor putea socializa în desfăşurarea diverselor activităţi specifice, cum ar fi: educaţie privind protecţia mediului şi promovare a patrimoniului local, susţinerea de programe socio-culturale pentru valorificarea tradiţiilor populare în spiritul autenticităţii, cu accent pe domeniul pescuitului, instruiri în domeniu, organizarea de sesiuni de informare care vizează dezvoltarea zonei pescăreşti prin accesarea de fonduri, dar şi  responsabilizarea comunităţii pescăreşti privind transmiterea meşteşugului către noua generaţie”, a explicat Marius Dulce, primarul Călăraşiului.

Scurt istoric al clădirii

În trecut, clădirea a avut mai multe destinații. În anii ’60, aici a funcționat cherhanaua orașului. Între anii 1970 – 1980, a găzduit o secție a Casei Pionerilor. La 1 iunie 1980 s-a înființat Grădina Zoologică din Călărași. Aici se regăseau câteva mamifere sălbatice și domestice, dar și o colecție de păsări exotice.

După mutarea Grădinii Zoologice, din anul 1985 până în 1990, clădirea a avut destinația de acvariu. Între 1990 și 1993, clădirea a fost punct de unitate de alimentație publică și punct de atracție a orașului. Aici se făceau plimbări cu bărci de agrement și hidrobiciclete.

La inaugurare au fost prezenți primarul Marius Dulce, Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean, deputatul Constantin Bîrcă și Senatorul Nicușor Cionoiu, consilieri locali și județeni. 

„Astăzi am reuşit să inaugurăm acest club al pescarilor, obiectiv pe care le-am realizat în timp record. Am muncit destul de mult, aproape la două zile eram aici ca să găsim soluţii pentru finalizarea lui. Din cauza vremii nefavorabile s-a lucrat efectiv vreo trei luni şi jumătate. Această locaţie reabilitată şi modernizată, cunoscută sub denumirea de „Acvariu” va contribui la dezvoltarea durabilă a zonei pescăreşti”, a declarat Marius Dulce.

Parteneri
Cine a fost Costel Corduneanu, interlopul care a luptat pentru România la Jocurile Olimpice. Fostul sportiv a murit din cauza unor probleme la inimă
Redactia.ro
David Beckham a câștigat lupta cu cele 150 și ia potul cel mare: 280 de milioane de euro dintr-un ”foc”!
Digisport.ro
Povestea fabuloasă a actorului care a ajuns frate cu propriul tată. A jucat în aproape 40 de filme și a murit pe scenă, în timpul unui spectacol
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
"Sleepy Don". Valuri de ironii după ce Trump a adormit la primul termen al procesului. Procuror: N-am mai auzit așa ceva până acum
Digi24
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol autorul care nu a fost niciodată suspect în caz
Digi24
Cum arătau Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu în 2012, la primul sezon Masterchef. Imagini de colecție
Unica.ro
Răzbunarea lui Traian Băsescu. Nu uită și nu iartă
EVZ.ro
Doliu în lumea muzicii de petrecere! S-a stins din viață o cunoscută artistă: "În aceste clipe..." / FOTO
Spynews
NU mai au voie să cumpere țigări. INTERZIS pentru cei născuți după 1 ianuarie 2009
Capital.ro
Pensiile care vor trece printr-o a doua recalculare. Şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, anunţ important
Antena 3
Lovitură de teatru pentru Antena 1! Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu au semnat cu PRO TV
TV Mania
Și-a părăsit soțul pentru cel mai bun prieten al lui. Anunțul făcut acum la doar câteva luni de la divorț: „Plătim pentru orice...”...”
Avantaje
MILIOANE de PENSIONARI sunt AFECTAȚI. ANUNȚUL care schimbă DECIZIA din SEPTEMBRIE
Mediaflux
Doliu în lumea muzicii de petrecere! S-a stins din viață o cunoscută artistă: "În aceste clipe..." / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13 iUmor și Denisa Drăgan au o fetiță de 5 luni
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro