Un bărbat din Iași a ajuns să fie intubat din cauza unei reacții alergice provocate de produsele de curățenie

de: Ștefan R. Apostol
23 09. 2024

Deși ni s-a atras atenția de multe ori, mai ales când folosim produsele de curățenie, nu mulți le iau în seamă. Este și cazul unui bărbat din Iași care a ajuns să fie intubat din cauza unei reacții alergice provocate de produsele de curățenie.

De la pregătitul vinului, la urgență la UPU

Produsele de curățenie, prin conținutul lor, sunt extrem de periculoase. Majoritatea au în componența lor substanțe cu un grad mare de toxicitate, de aceea se recomandă folosirea lor cu mare atenție.

În același context, este bine să existe și sisteme de ventilație bine puse la punct, altfel existând riscul inhalării și se pot ajunge la situații dramatice precum cea de față. Conform celor de la Spitalul „Sf. Spiridon”, din Iași, de la secția UPU, un bărbat de 80 de ani a ajuns de urgență la spital, acuzând reacții alergice la produse de curățenie.

Din ceea ce se știe până la această oră, bărbatul s-ar fi apucat să pregătească butoaiele pentru vin, astfel că a decis să le spele cu produse de curățenie, dar fără să-și dea seama că inhalrea ar putea să-i provoace reacții alergice.

Intubat din cauza unei reacții alergice provocate de produsele de curățenie

Din păcate pentru el, se pare că spațiul în care a decis să spele butoaiele nu era foarte bine ventilat, astfel că emanația de gaze din produsele de curățenie i-au pătruns în plămâni, provocând complicații.

Ca urmare a acestei situații, bărbatul de 80 de ani a ajuns să fie intubat din cauza unei reacții alergice provocate de produsele de curățenie:

„În U.P.U s-a prezentat în cursul dimineţii un pacient în vârstă de 80 de ani venit conducând maşina personală până în uşa unităţii prezentând fenomene de insuficiență respiratorie severă secundare unei reacţii alergice severe cu edem lingual şi glotic important.

A fost preluat, evaluat, tratat și intubat şi ventilat mecanic în departamentul de urgenţă. În cursul zilei de ieri a muncit în curtea personală curăţând nişte butoaie în care urma să pună vin existând posibilitatea unei reacţii alergice la produse de curăţenie”, a transmis prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași.

Cum poti avea reacții alergice provocate de produsele de curățenie

Conform specialiștilor, se poate ajunge la reacții alergice în urma unui proces în două etape, denumit pierdere a toleranței indusă de toxicanți, care poate explica această relație cauză-efect.

În primul rând, există o expunere majoră sau cronică la agenți de mediu precum pesticide, solvenți sau contaminanți ai aerului din interior, precizează specialiștii.

„Simptomele multisistemice sunt declanșate de o serie de expuneri de nivel inferior la substanțe pe care le-ați tolerat anterior, cum ar fi produsele de curățare, parfumurile, alimentele, medicamentele sau combinațiile de alimente și medicamente.”

Studii recente discutăm despre un fenomen numit sindromul de activare a mastocitelor și eliberarea mediatorilor ca un catalizator pentru intoleranța chimică. Așa cum se  arată în aceste studii, primele care reacționează sunt aceste mastocite, considerate răspunsurile inițiale ale sistemului imunitar.

Acestea își au originea în măduva osoasă și se deplasează la interfața dintre țesuturi și mediul extern, unde locuiesc. Aceștia intră în acțiune dacă percep o amenințare majoră din partea unor substanțe străine precum virușii sau substanțele chimice și pot elibera mai mult de o mie de molecule inflamatorii numite mediatori pentru a contracara amenințarea percepută. Acest lucru duce la reacții alergice, inflamații și boli, se mai arată în aceste studii.