Încă de la apariția vaccinurilor anti-covid s-a vorbit despre reacții adverse ce apar după prima și a doua doză. Noile studii certifică încă odată acest aspect. Datele arată că cei care au astfel de reacții, mai ales tinerii, dezvoltă un număr mai mare de anticorpi. Datele recente au fost certificate și de medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.
Frica de reacții adverse a cuprins toată lumea încă de la apariția primului vaccin anti-covid. De atunci specialiștii au făcut tot felul de studii la nivel mondial. Cele mai recente studii, venite din America, spun că cei predispuși la reacții adverse sunt mai ales tinerii. Cu toate astea, mai spun studiile, este un lucru pozitiv, asta însemnând că dezvoltă anticorpii necesari.
Comisarul Departamentului pentru Sănătate Publică din Chicago, dr. Allison Arwady a declarat că persoanele mai tinere sunt mai susceptibile de a experimenta reacții adverse „deoarece tinerii au un sistem imunitar mai robust în general”. Potrivit lui Loafman, sistemul imunitar al organismului este cel care creează simptomele.
”Aceasta este pur și simplu o reflectare a răspunsului imun, așa cum avem atunci când ne îmbolnăvim”, a declarat dr. Allison Arwady.
Datele studiului despre care se tot discută a fost certificat ca valid și de medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România. Acesta a declarat recent că reacții adverse la tineri reprezintă de fapt un factor pozitiv.
”Nu sunt surprizătoare aceste date. Știm că persoanele tinere au un răspuns imun mai robust. Ele dezvoltă un titru mai mare de aticorpi față de persoanele de peste 60 de ani.
Tocmai de aceea este important să se facă și cea de-a doua doză de vaccin. Aceste reacții adverse, dureri de cap, febră, înseamnă o reacție a organismului.”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Mulți fac confuzia între reacția sistemului imunitar la conținutul vaccnului și reacțiile alergice ale pacientului. Reacțiile imunologice sunt un efect al modului de operare al vaccinului în corp. Reacțiile alergice sunt de cu totul altă natură și au legătură cu sensibilitatea organismului la anumiți compuși din soluția de vaccin.
Datele din traseele clinice inițiale au arătat că „cei care au avut COVID au avut deja ceva mai multe efecte secundare”. Afirmația vine făcându-se comparație cu persoanele care nu au avut, dar a spus că aceste rezultate „nu sunt atât de surprinzătoare”.
Diferitele răspunsuri au probabil legătură cu răspunsurile imune. Există două faze diferite ale unui răspuns imun. Inițial există „noul răspuns imun”, pe care specialiștii l-a definit ca procesul de recunoaștere a unei substanțe ca fiind periculoasă. Apoi recrutarea celulelor imature, care formează memorie, pentru a deveni celule mature.
”Celulele mature recunosc structura specifică a acelei substanțe și apoi înmulțirea acestor memorii mature. Acest proces durează câteva săptămâni, motiv pentru care este nevoie de ceva timp pentru a fi complet vaccinat.”, explică specialiștii procesul de imunizare.
Persoanele care au avut coronavirusul au început procesul de răspuns imun. În acest caz prima doză de vaccin ar fi mai probabil să provoace un răspuns de rechemare. Cu toate acestea, persoanele care nu au avut coronavirus vor avea acel nou răspuns imun la prima lor doză, apoi răspunsul la rechemare cu a doua doză de vaccin, mai spun specialștii.