Președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen, au fost protagoniștii unei scene pline de culoare și tradiție în cadrul vizitei de stat în Kenya. De altfel, pe lângă alte acțiuni și donații anunțate de Klaus Iohannis, Prima Doamnă a României s-a implicat activ, dansând pe ritmuri africane alături de un grup de fete. Actorul si dansatorul african, Victor Yila, din grupul Vouă, a dezvăluit în exclusivitate pentru playtech.ro ce părerea are despre prestația lui Carmen Iohannis privind dansul său.
În cadrul vizitei de stat în Kenya, președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen Iohannis, au participat joi la o serie de evenimente la Liceul de fete Uthiru din Kangemi.
Șeful statului a anunțat că România a efectuat o donație prin programul de asistență pentru dezvoltare al țării.
Într-un moment plin de culoare și tradiție, Carmen Iohannis a luat parte la un dans tradițional în care a fost însoțită de un grup de fete. Deși a fost invitat să participe, președintele Klaus Iohannis a preferat să stea pe margine.
În cadrul vizitei sale în Kenya, președintele Klaus Iohannis a făcut o donație semnificativă de computere la Școala de fete Uthiru din Kangemi. Imaginile și un videoclip cu momentul au fost publicate pe pagina de Facebook a parlamentarului Kenyan, Githua Wamacukuru. Printre oficialii locali prezenți la eveniment s-a numărat și ministrul Educației.
„Sunt foarte bucuros să vizitez astăzi Liceul de fete Uthiru din Kangemi și să inaugurez donația făcută prin intermediul programului nostru oficial de asistență pentru dezvoltare.
Vom continua să ne concentrăm asupra implementării proiectelor la nivel local, pentru o educație incluzivă și calitativă”, a transmis președintele român într-un mesaj publicat pe rețelele sociale.
Într-un interviu exclusiv acordat redacției Playtech, actorul și dansatorul african Victor Yila din grupul Vouă, care este și profesor de franceză la Construcții și s-a născut în Congo, a oferit o analiză detaliată a dansului prezentat de Carmen Iohannis la Școala de fete Uthiru din Kenya.
Victor Yila a evidențiat expresivitatea și corectitudinea dansului Doamnei Carmen Iohannis, subliniind că aceasta a ținut ritmul și a intrat în joc cu eleganță. Însă, el a adăugat că mișcările specifice dansului african, în care trebuie să te ondulezi ca un șarpe, sunt caracteristice culturii africane și necesită o pregătire încă din copilărie, motiv pentru care, i-a recomandat președintelui Iohannis să-i ia niște ore de meditații soției.
”În sfătuiesc pe domnul președinte să îi ia soției sale un profesor de dans african, care să o învețe aceste mișcări, în care trebuie să te ondulezi ca șarpele, e un fel de mișcarea șarpelui.
Doamna Carmen Iohannis ține ritmul, nu este defazată, nu a dansat pe contrasens, dar nu poate dansa ca o negresă. Mișcările din posterior se învață din copilărie, în Africa”, a transmis acesta.
Apreciind gestul Primei Doamne de a se implica în dansul tradițional african, Victor Yila a subliniat că aceasta a arătat deschidere și respect față de cultura gazdelor. De asemenea, el a remarcat faptul că gesturile generoase ale cuplului Iohannis au adus beneficii comunității, precum dotarea școlilor cu ghiozdane și plantarea unui copăcel.
”Am apreciat că a intrat în joc, este o femeie educată, e totuși soția unui președinte, are un statut, putea refuza. Iohannis nu știu de ce nu s-a băgat și el în hora africană, dădea bine să fi dansat și el, dădea bine din punct de vedere social.
E un gest nemaipomenit că soții Iohannis, care sunt și profesori, ca mine, au dotat școlile de acolo cu ghiozdane și că a plantat un copăcel. Eu apreciez sincer gestul lor”, a declarat Victor Yila.
CITEȘTE ȘI: Alertă de călătorie în țara unde urmează să ajungă Klaus și Carmen Iohannis, astăzi