Un cerșetor din Iași a fost amendat de către polițiști în curtea Mitropoliei, însă a reușit să scape de sancțiune. Alin Marius P. a fost sancționat pentru nepurtarea corespunzătoare a măștii de protecție.
Bărbatul le-a explicat oamenilor legii că are scutire medicală de la a purta masca, însă doar în anumite momente. Cu toate acestea, polițiștii nu au vrut să-l asculte. Procesul finalizat la prima instanță ar putea constitui un precedent pentru toți cei care nu vor să poarte masca de protecție.
Într-un final, judecătorii au anulat amenda primită de ieșean. Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis plângerea formulată de Alin P. Procesul între bărbat și Poliția Locală Iași a început pe 23 noiembrie, anul trecut.
„Pe 4 noiembrie 2020, mă aflam pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt și apelam la mila publicului, întrucât sufăr de mai multe afecțiuni care necesită la fiecare 6 luni internarea medicală în vederea evaluării tratamentului, a stării de sănătate mintală, comportamentală și neurologică. Totodată, din cauza acestor afecțiuni, trebuie să mă prezint în fiecare lună în vederea realizării controlului pentru a lua rețeta cu medicația prescrisă conform planului recuperator. În acea zi, am fost sancționat contravențional de un polițist local care asigura serviciul de ordine și siguranță publică la intrarea în Catedrala Mitropolitană din cauza faptului că nu purtam regulamentar masca de protecție în scopul limitării riscurilor produse de virusul COVID-19. I-am spus agentului că sufăr de afecțiuni medicale care nu îmi permit să port masca de protecție în eventualitatea unei crize”, a precizat cerșetorul în instanță.
De cealaltă parte, reprezentanții Poliției Locale au formulat o întâmpinare. Prin aceasta au arătat că lasă la aprecierea instanței soluționarea plângerii contravenționale formulate de Alin Marius P.
Potrivit „BZI„, în timpul procesului, bărbatul a pus la dosar actele medicale din care reiese faptul că suferă de afecțiuni mentale și comportamentale. Mai exact, tulburare organică de personalitate, sindroame epileptice cu atacuri parțiale complexe, tulburare delirantă, tulburare anxioasă și anomalii funcționale ale pupilei.
„De asemenea, petentul a depus în circumstanțiere și adeverința medicală eliberată pe data de 17 noiembrie 2020 de un medic neurolog specialist, prin care i s-a acordat scutire de la portul măștii în spațiul public, raportat la faptul că petentul suferă de epilepsie. În consecință, deși reține că petentul se face vinovat de fapta care îi este imputată, instanța apreciază că sancțiunea aplicată nu întrunește cerințele de proporționalitate cu gravitatea faptei, impunându-se reindividualizarea acesteia”, au concluzionat magistrații ieșeni.