Ultimul primar comunist al Bucureștiului. Cine este Constantin Olteanu, fostul om al lui Ceaușescu

Constantin Olteanu, ultimul primar comunist al Bucureștiului, a reconstruit Steaua 

Ultimul primar comunist al Bucureștiului se numește Constantin Olteanu și a avut o carieră de excepție în Partidul Comunist Român. Acesta a executat ordinele directe ale dictatorului Nicolae Ceaușescu, fiind însă condamnat la 11 ani de închisoare, după Revoluția din 1989.

Constantin Olteanu, ultimul primar comunist al Bucureștiului, a reconstruit Steaua

Generalul-maior Constantin Olteanu a fost ministrul Apărării, primarul Capitalei, dar și secretar în Comitetul Central. Este și artizanul din spatele succesului înregistrat de Steaua în anul 1986, când a câștigat Cupa Europei. Ultimul primar comunist al Capitalei și-a publicat memoriile și a vorbit despre multe momente ale carierei sale foarte bogate.

Fostul primar al Capitalei a recunoscutcă nu era pasionat de fotbal, dar a primit ordin direct de la Nicolae Ceaușescu să se implice la echipă, deoarece Steaua trecea printr-o perioadă mai grea. Dacă-i ordin, cu plăcere! Constantin Olteanu s-a implicat la club și a făcut o treabă excelentă,dar sub presiunea impusă de Ceaușescu.

Constantin Olteanu, ultimul primar comunist al Bucureștiului, a reconstruit Steaua 
Constantin Olteanu, ultimul primar comunist al Bucureștiului, a reconstruit Steaua

A fost condamnat la închisoare pentru evenimentele din 1989

„Nu e o laudă, dar vă spun sincer că nu m-am priceput la sport atât de bine precum generalul Ion Coman, care era implicat în fenomen. Ce m-a făcut să acord o atenţie specială fotbalului a fost faptul că răposatul Nicolae Ceauşescu ţinea cu Steaua. Apropiaţii lui mi-au spus: „Vezi că şeful” a auzit că Steaua nu prea mai câştigă, fii atent că asta e o probă importantă!”, povestea ultimul primar comunist al Bucureştiului. Așa că trecut la treabă, iar succesul înregistrat în 1986 l-a încântat pe dictator.

În 1989, Olteanu a fost trimis să reprime revoluția în Iași, dar spune că nu are nicio vină. Cu toate acestea, a fost condamnat la 11 ani de închisoare, din care a executat însă doar doi ani și șase luni.

”Eu nu am fost trimis la Iaşi, precum şi în celelalte judeţe – Vaslui, Suceava şi Botoşani -, cu vreo împuternicire cu caracter militar, cu toate că încă eram general-colonel în activitate, în rezervă fiind trecut abia în 1990. Deci nu aveam calitatea de a da ordine unităţilor MApN, MAI, Departamentului Securităţii Statului sau Gărzilor Patriotice. Cunoşteam foarte bine reglementările în domeniu, că doar contribuisem şi eu la elaborarea lor, multe dintre acestea chiar eu le aprobasem, aşa că nu-mi puteam permite să nu le respect. Nici nu mi s-a cerut, nu mi s-a sugerat şi nici prin minte nu mi-a trecut să iau iniţiativa, de pildă, de a cere unor unităţi militare să treacă la alarma de luptă, aşa cum se pretinde în rechizitoriu, întrucat m-aş fi pus singur în situaţia ridicolă de a fi fost refuzat”, declara fostul militar.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI