O grupare specializată în piraterie informatică a clonat identitățile mai multor vedete de la noi, a preluat controlul asupra conturilor bancare, parolelor de Internet Banking, e-mail sau Facebook și a efectuat tranzacții în numele lor. Au fost și cazuri în care aceștia au cerut bani celor din lista lor de prieteni.
Metoda folosită de eu este SIM Swap, adică fraudă prin intermediul înlocuirii cartelei SIM. Frauda se produce în patru pași. Mai întâi piratul informatic se dă drept victimă în fața operatorului de telefonie mobilă, spunând că i-a fost furat telefonul, apoi operatorul este determinat să anuleze SIM-ul de pe telefonul victimei și să activeze un nou SIM pe telefonul piratului informatic. Al treilea pas este redirecționarea SMS-urilor și apelurilor către telefonul infractorului, fiind resetate parolele, iar victima nu mai are acces la conturile sale. Al patrulea pas este autorizarea unor tranzacții bancare efectuate în numele victimei, conform Gândul.ro.
De data aceasta, păgubiții infractorilor sunt artiștii Ionuț Galani și Jean de la Craiova, celebru pentru replica ”Vă pupă Jean”, folosită de infractori pentru a părea cât mai credibili în conversațiile telefonice care pregăteau atacul informatic.
Astfel că pe data de 11 martie 2020, Ionuț Galani a avut un șoc când a văzut că din contul bancar i-au fost transferați 4.500 de euro. Inițial, acesta observase că îi fusese blocată cartela SIM, iar operatorul de telefonie mobilă i-a spus că e posibil ca SIM-ul să fie demagnetizat, dându-i o altă cartelă. Însă el a văzut și că între conturile sale existase și un schimb valutar, în aceeași zi, în valoared e 11.500 de euro. Beneficiarul banilor era P.E.L, complice al lui C.I., liderul grupării infracționale. După plângerea făcută de artist, procurorii DIICOT au intrat pe fir, iar scenariul infractorilor a fost devoalat.
Nici contul de Facebook și nici cel de e-mail nu mergeau, nemaiavând acces la ele. S-a dus la banca ca să-și verifice conturile, iar operatoarea i-a spus că avea în cont numai suma de 28.000 de euro, restul de 11.000 de euro fiind schimbați în lei și depuși în contul său RON. Iar suma de 4.500 de euro a fost trimisă către alt cont.
Se întâmplase că în data de 11 martie, liderul piraților informatici schimbase numărul de telefon al lui Ionuț Galani. Apoi, adresa de e-mail a artistului a fost ”atacată”, fiindu-i schimbată parola. C.I. a adăugat la adresa de e-mail a lui Galani un alt număr de telefon, iar apoi a fost adăugată și adresa de e-mail necesară pentru recuperare. C.I. i-a accesat și contul de Facebook, iar în numele artistului, a întrebat pe pagină ”dacă avea cineva cont bancar în Marea Britanie, solicitând și un mesaj în privat”. Un prieten al cântărețului chiar s-a oferit atunci să ajute, primind din partea acestuia datele necesare efectuării tranzacției dorite. Piratul informatic a reușit să acceseze și contul de Internet Banking al artistului, efectuând transferuri de fonduri între conturile artistului, în valoare de 11.500 de euro, dar a transferat și suma de 4.500 de euro către alt cont. Posesoarea contului a fost contactată de bancă, afirmând că suma de bani i se cuvine și că nu-i vine să creadă că persoana nu mai recunoaște tranzacția. Într-un final, persoana în cauză a fost de acord ca suma de bani să fie returnată.
Și Jean de la Craiova a avut probleme, în data de 17 martie 2020 când mai multe transferuri bancare din conturile sale au ridicat suspiciuni de fraudă, unele dintre ele neputând fi realizate în ciuda liderului grupării care a încercat să mute sume de bani în conturile lui.
Jean de la Craoiva a contesat tranzacțiile, spunând că atunci i-a fost blocată și cartela SIM, achiziționând alta. El a depus apoi o plângere la DIICIT spunând că ”a rămas fără semnal la telefonul mobil pe data de 17 martie, între orele 16.00 și 17.00”.
A doua zi și fiica acestuia a întâmpinat probleme, la fel ca tatăl său. Polițiștii au stabilit că artistul fusese victima unui SIM Replacement, iar din conturile sale au fost transferați bani către unul dintre complicii lui C.I.