Românii țin mult la tradiții și la produsele care le aduc aminte de copilărie. Printre acestea se numără: zacusca de legume, zacusca de pește, dulceața, gemurile diverse sau murăturile. Cu toate astea, varza fermentată este cea care nu lipsește din cămara tuturor românilor. Care este ultima zi în care ai voie să pui această legumă în saramură. Gospodinele știu foarte bine acest detaliu. Sarmalele de Crăciun o să iasă perfect dacă respecți regula!
Majoritatea gospodinelor se grăbesc să termine bunătățile pentru cămara la care vor apela în sezonul rece. Multe dintre ele pun mai ales murături la fermentat, dar în special varza trebuie să fie gătită ca la carte.
Un număr mare dintre doamne nu știu că de Sfântul Dumitru se mănâncă bucate din varză dulce, ulterior doar din varză murată. Există totuși și o zi în care trebuie să se termine procesul. Mai exact, ultima zi pentru acest lucru este de Sfântul Andrei (30 noiembrie).
Specialiștii recomandă ca gospodinele să cumpere varza cât mai albă, îndesată și cu o dimensiune medie. Leguma trebuie să aibă astfel de calități pentru a putea fi perfectă pentru sarmalele de Crăciun. De asemenea, dacă o pui de Sfântul Dumitru o să fie destul de acră pentru rețetele tale, dar și crocantă.
-20 de verze mici, cu frunză subțire
-8 legături de cimbru uscat
-15 crenguțe de mărar uscat
-1-2 mâini pline de piper boabe
-1, 5 kg sare
Varza murată este nelipsită din casele românilor. Mulți dintre ei o consumă indiferent de anotimp, dar de cele mai multe ori este preferată în sarmalele de Crăciun. Ai mai jos indicațiile potrivite pentru ca produsul să iasă ca la carte.