Varza murată este unul dintre cele mai iubite produse în sezonul rece. Ea este folosită la prepararea diverselor tipuri de mâncare, de la salate până la celebrele sărmăluțe. Deși pare simplu de pregătit, varza murată ridică de multe ori probleme gospodinelor. Află în rândurile de mai jos cum se pitroceşte corect varza murată ca să nu se strice.
Să pregătești varza pentru sezonul rece, mai exact să o pui la murat, nu pare a fi un lucru dificil. Chiar și în această perioadă a anului, gospodinele încă mai pun varză la murat. Multe dintre ele preferă să pregătească varza pentru sezonul rece în perioada Sfântului Dumitru, în jurul datei de 26 octombrie.
Dacă nu ai reușit să pui varza la murat momentan, nu te îngrijora. Atât timp cât o pregătești pentru iarnă până în prima parte a lunii noiembrie, când vremea se răcește, poți fi sigură că vei dispune de suficientă varză murată pentru perioada sărbătorilor. Dacă spațiul în care depozitezi varza este rece, aceasta se poate acri în șase săptămâni.
Chiar dacă nu pare a fi un proces dificil, varza murată poate da bătăi de cap unora. Multe gospodine se confruntă cu băloșirea legumelor murate. Cauza principală care conduce la un astfel de fenomen, în urma căruia varza se poate strica în doar câteva săptămâni, are loc pe fondul lipsei de aerisire.
Periodic, murăturile, în mod special varza murată, trebuie aerisite. În caz contrar, în maximum trei săptămâni, legumele se pot strica și nu mai pot fi folosite în diverse mâncăruri. Dacă le pitrocești sau aerisești o dată la trei zile, vei fi sigură că nu se va strica în butoiul din beci sau cămară.
Varza murată nu trebuie pitrocită întotdeauna. Aerisirea legumelor murate se face până când acestea ajung în punctul în care să fie acre. Ulterior, se păstrează în condiții de temperatură scăzută, în beci, fără a mai interveni în vreun fel.
În continuare, îți vom explica exact ce trebuie să faci ca să aerisești corect varza murată. Există două metode principale de pitrocire a acestui produs. Cele mai experimentate gospodine insistă asupra faptului că varza murată trebuie aerisită o dată la câteva zile în mod obligatoriu, pentru a nu o pierde.
Prima metodă cu ajutorul căreia poți pitroci varza murată este și cea mai simplă, și cea mai eficientă. Tot ce trebuie să faci este să introduci în butoiul cu varză murată un furtun. Ai grijă ca acesta să fie introdus până la fundul butoiului cu murături. În caz contrar, procesul în sine nu te va ajuta foarte mult.
După ce ai introdus furtunul în butoiul cu varză murată, suflă cu putere în el. Trebuie să faci acest lucru o dată la câteva zile, așa cum am menționat deja. Recomandat este să repeți procesul la trei zile.
A doua metodă pe care o poți folosi ca să pitrocești varza murată implică un butoi prevăzut cu robinet. Recipientul trebuie să aibă un robinet în partea sa inferioară. Dacă ai depozitat varza murată într-un astfel de butoi, nu mai ai multe de făcut. Pur și simplu pune butoiul pe un obiect așezat la o înălțime suficient de mare ca să poți elibera moarea din acesta.
Dă drumul la robinet până când curge toată moarea din butoi. Recipientul trebuie să fie gol. De obicei, gospodinele toarnă aceeași moare înapoi în butoiul cu murături. Nu este deloc greșit. Dacă procedezi astfel, poți fi convinsă că vei avea varză murată delicioasă la sărbătorile de iarnă.