Vremea rea face ravagii în mai multe zone din România, iar mulți oameni sunt dați afară din case din cauza inundațiilor. Un eveniment similar are loc acum în Bușteni, acolo unde mai multe case și un supermarket au fost distruse de precipitațiile abundente. Traficul rutier este blocat pe DN1, la Bușteni, la km 130, șoferii fiind obligați să devieze de la traseul obișnuit.
Potrivit Inspectoratului Județean de Poliție din Prahova, traficul rutier este blocat pe DN1, de la km 130, ca urmare a scurgerilor de apă și a aluviunilor care au inundat carosabilul. Cu toate acestea, șoferii au ca și alternativă o rută ocolitoare prin Zamora, astfel ei își pot continua drumul mai departe.
Pentru a soluționa probleme apărute din cazua vremii, mai multe echipe de la Salvamont Buşteni, Salvamont Prahova, pompierii din Buşteni şi serviciul specializat al primăriei au intervenit de urgență.
De asemenea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova a transmis că aceste inundații au apărut în urma unei ruperi de nori, făcând pagube materiale semnificative. Astfel, 30 de locuinţe au fost inundate în această staţiune, fiind nevoie de intervenția a două autospeciale de stingere, două motopompe şi un echipaj de prim ajutor.
Asemeni altor țări, inundațiile fac ravagii în mai multe județe din România, iar localnicii și autoritățile sunt disperate.
„În ultimele 24 de ore, aversele torențiale au produs inundații în 29 de localități din 12 județe (AB, BV, CS, DB, DJ, HD, IS, MM, MS, NT, PH și TM).
În cursul zilei de ieri și pe timpul nopții, pompierii au acționat în sprijinul cetățenilor și autorităților locale pentru evacuarea apei din 29 case, 107 curți, 21 beciuri/subsoluri, 3 operatori economici, precum și pentru degajarea mai multor arbori căzuți pe carosabil.
Situații deosebite au fost înregistrate în județele Alba, Dâmbovița, Iași și Neamț, acolo unde mai multe persoane au fost izolate, iar un bărbat a fost găsit decedat.
În localitatea Bistra (AB), 3 persoane au fost evacuate preventiv la rude din locuința inundată, iar în localitatea Durău (NT), 5 persoane au fost temporar izolate la o pensiune din cauza viiturilor. De asemenea, între localitățile Durău și Grințieș (NT), pe DJ 155F, s-a acționat cu utilaje de la autoritățile locale pentru deblocarea a 6 autoturisme cu 14 persoane surprinse de aluviuni pe carosabil.
În Campingul Zănoaga (DB), din cauza unei viituri, aprox. 60 de persoane fără probleme medicale sunt blocate cu rulotele/autoturismele în camping. Se așteaptă retragerea apei pentru ca persoanele să poată părăsi zona în siguranță.
În Hândrești (IS) un bărbat de 47 de ani a fost găsit decedat în albia pârâului din localitate, blocat între aluviuni și copaci, fiind probabil surprins de debitul crescut al apei în timp ce încerca să treacă prin albia pârâului.
Traficul rutier este blocat pe 1 drum național (DN1/PH), parțial afectat pe 2 drumuri naționale (DN 74/AB și DN75/A) din cauza aluviunilor și a unor podețe avariate de viituri și a fost temporar afectat pe 2 drumuri naționale ( DN 57/CS, DN 68A/TM) și 5 drumuri județene ( DJ 582/CS, DJ 761/HD, DJ 678E/HD, DJ 155F/NT și DJ 693/TM), din cauza arborilor căzuți pe carosabil”, au transis autoritățile.
Pentru a evita pericole și mai mari, autoritățile le recomandă cetățenilor să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor, astfel încât apele pluvioale să se poată scurge cât mai rapid. De asemenea, localnicii sunt rugați să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora. În urmă cu puțin timp, un bărbat de 47 de ani a fost găsit mort în albia pârâului din localitate.
Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, s-au înregistrat avarii în 22 localități din județele Mureș și Neamț, însumând un număr de aproape 7.000 de consumatori finali nealimentați. Pentru remediere deficiențelor au acționat echipe ale furnizorului de electricitate.
La acest moment sunt intervenții în desfășurare pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice în mai multe localități din județele Alba, Brașov, Dâmbovița și Prahova.
Recomandăm populaţiei să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale. De asemenea, în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora”, au mai adăugat autoritățile competente.