12 iul. 2022 | 13:01

Purtarea obligatorie a măștii de protecție, reintrodusă în România? Anunțul pe care niciun român nu ar fi dorit să-l audă

Sănătate
Purtarea obligatorie a măștii de protecție, reintrodusă în România? Anunțul pe care niciun român nu ar fi dorit să-l audă
Tinere cu mască pe plajă Sursă foto: GOMES/AFP via Getty Images)

Purtarea obligatorie a măștii de protecție, reintrodusă în România? Odată cu apariția subvariantelor Omicron, riscul unui nou val pandemic crește exponențial. Din acest motiv, medicii trag un semnal de alarmă privind prevenția și respectarea regulilor de igienă. În urmă cu doi ani de zile, nimeni nu știa ce va urma. În acest moment, toată lumea ar trebui să cunoască informațiile minime. Acestea ar putea să contribuie la evitarea transmiterii comunitare și evoluției nefaste a pandemiei. În urmă cu puțin timp, fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, a oferit informații de ultimă privind situația Covid-19 în România. Nelu Tătaru a dat un răspuns, întrebat fiind dacă purtarea obligatorie a măștii de protecție va fi reintrodusă în România?

Ce trebuie să știe românii în această perioadă

Președintele Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților, Nelu Tătaru, a vorbit despre explozia cazurilor de Covid-19 din România. Oficialul, însă, a infirmat ideea existenței unui val 6 al pandemiei în acest moment.
Potrivit medicului, perioada actuală se caracterizează printr-o mobilitate excesivă a cetățenilor. Aest aspect favorizează infectarea cu Covid-19. Mai ales că este perioada vacanțelor. Tătaru mai spune că oamenii călătoresc în diferite țări, de unde se pot infecta cu diverse subvariante Covid-19.

„Avem o creștere a numărului de cazuri de Covid-19, nu putem vorbi încă de un val șase. Avem o perioadă în care avem o mobilitate exagerată. Este perioada concediilor.

Putem vedea că avem și un contact care poate duce la aceste infecții. Dar trebuie să recunoaștem la fel că nu mai putem juca cu aceleași arme cu care jucam acum doi ani, să spunem.

Avem o activitate intensă, sunt lunile de vară. În același timp, cred că ar trebui ca niște obiceiuri să ne fi rămas în minte de acum doi ani sau de acum un an”, a transmis Nelu Tătaru.

Cum putem evita o evoluție negativă a pandemiei

Deși este greu de gestionat evitarea înmulțirii cazurilor, Nelu Tătaru îi sfătuiește pe cetățeni să respecte regulile esențiale învățate în cei doi ani de pandemie. Astfel, regulile de igienă, purtarea mășrii atunci când situația o impune, dar și evitarea locurilor aglomerate pot fi elemente cheie pntru a evita infectarea.

„De aceea, spuneam și vorbeam și cu niște colegi de-ai mei de aici din spital, dacă în acești doi ani am învățat măcar câteva lucruri elementare, să ne spălăm pe mâini și când acuzăm niște semne respiratorii, să purtăm noi o mască, ca să nu-i forțăm pe ceilalți să poarte o mască, să evităm locurile aglomerate sau să fim în acele locuri aglomerate cu o mască.

Cred că sunt niște măsuri minime, care ar putea să ne facă să trecem ca peste o boală strict respiratorie și nu într-un context masiv pandemic”, a transmis Nelu Tătaru pentru RFI.

Restricțiile anti-Covid-19 și purtarea obligatorie a măștii vor reveni?

Întrebat dacă ar fi de folos noi restricții impuse de stat, Nelu Tătaru a răspuns negative, având în vedere impactul negativ asupra economiei, dar și a altor sectoare, în cei doi ani de pandemie.

”Nu, acum nu. Cred că după doi ani de zile, în care a fost închisă și economia, a fost închisă și, eu știu, o mobilitate pe care ne-o puteam permite în concedii, în care am avut școli închise, sper ca fiecare dintre noi să fi învățat multe lucruri și doar că factorii responsabili, că sunt direcțiile de sănătate publică, că este ministerul, să poată pune la dispoziția celor care suferă în acest moment sau prezintă niște simptome tot ce înseamnă centre de evaluare sau secții speciale de boli infecțioase care să poată trata sau măcar evalua aceste infecții respiratorii, care sunt la început”, a adăugat fostul ministru al Sănătății.

Nelu Tătaru a fost întrebat, de asemenea, dacă există șansa revenirii la masca de protecție, iar de această dată, medicul a lăsat de înțeles că este foarte posibil, în cazul unui val șase al pandemiei.

”Câteva țări din Europa au reintrodus această mască în spațiile închise sau în mijloacele de transport în comun. Dacă evoluția va ajunge acolo, cred că și la noi va fi o asemenea măsură”.

Parteneri
Rugăciunea pe care trebuie să o rostești neapărat în ziua de Bobotează. Îți va aduce noroc și bunăstare
Redactia.ro
Destinația superbă din Grecia, supranumită și „Insula Apocalipsei”, care se află în topul celor mai bune locuri pentru vacanță în 2025. Puțini români au ajuns aici
Click.ro
Românii, obligați să își recicleze hainele vechi. Ministrul Fechet a explicat ce trebuie să facem cu ele
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile pe care Roxana Nemeș le-ar vrea uitate! Cum s-a fotografiat pe vremea când se iubea cu Radu Groza, impresarul ei / FOTO
Unica.ro
Plata pensiilor pe luna ianuarie. Zilele în care se livrează banii
EVZ.ro
DeSanto, prima reacție după conflictul cu Jador: „Iubiți pe cine nu trebuie”. Cum a răspuns când a fost întrebat de banii pe care ar trebui să-i dea manelistului
Spynews
Anunț pentru proprietarii de terenuri din România. Se aplică din 2025
Capital.ro
WOW, ce palat! Cum arată vila din Pipera a familiei Borcea. Imagini de Crăciun cu gemenele și frățiorul Milan. Prințesele lui Borcea sunt ca două păpuși
Avantaje
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! RĂSTURNARE TOTALĂ după ULTIMUL SONDAJ
Mediaflux
Dubaiul e mai mic decât Bucureștiul! Gabi Bădălău, suspicios de aproape de Daria, fosta lui Bodi, cea cu care a înșelat-o pe Bianca! Disperat să îi atragă atenția vedetei?
Spynews.ro
Cum a reușit un avion să decoleze în 2025 și să aterizeze în 2024. Cum a fost posibil să se întâmple așa ceva. Care e explicația
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro