Ultima oră! Centrala nucleară de la Zaporojie, ținta unor noi bombardamente. Volodimir Zelenski, apel urgent către Occident și Consiliu de Securitate ONU

Ultima oră! Centrala nucleară de la Zaporojie, ținta unor noi bombardamente. Volodimir Zelenski, apel urgent către Occident și Consiliu de Securitate ONU
Volodimir Zelenski, loder ucrainean

În cursul serii de joi, ministrul ucrainean de interne a avertizat că Ucraina trebuie să fie pregătită pentru orice scenario, având în vedere pericolul reprezentat în acest moment de centrala nucleară de la Zaporojie, care se află sub controlul trupelor ruse și care a fost din nou ținta unor bombardamente, potrivit Reuters. Și de această dată, Rusia și Ucraina se acuză reciproc că ar fi bombardat zone în apropiere de locul unde sunt depozitate materialele radioactive.

Avertismentul ministrului ucrainean de interne

Joi seara, centrala nucleară de la Zaporojie a fost ținta unor noi bombardamente pentru care rușii dau vin ape trupele ucrainene și viceversa. Ministrul ucrainean de Interne a transmis avertismente privind producerea unei tragedii în orice moment, subliniind că central se află pe mâinile unor nespecialiști.

„Centrala se află începând de astăzi nu doar în mâinile inamicului, ci și în mâinile unor nespecialiști care ar putea permite producerea unei tragedii.

Desigur, este greu să ne imaginăm măcar amploarea tragediei care ar putea avea loc dacă rușii își continuă acțiunile acolo”, a declarat ministrul ucrainean de interne, Denis Monastyrsky, într-un interviu acordat pentru Reuters.

Potrivit oficialului ucrainean, autoritățile iau în calcul cel mai rău scenariu și se gândesc inclusiv la evacuarea cetățenilor din zonă.

„Acest lucru înseamnă pentru noi că trebuie să ne pregătim pentru orice scenariu. Serviciile de urgență împreună cu Ministerul de Interne discută acum diferite scenarii, inclusiv cel al evacuării”, a concluzionat ministrul ucrainean de interne.

Apelul lui Volodimir Zelenski către comunitatea internațională

În urma ultimelor bombardamente de la centrala nucleară, liderul ucrainean solicită ajutor internațional pentru înlăturarea rușilor din zona cu risc crescut de pericol. Acesta a acuzat Rusia de una dintre cele mai mari crime care au existat până acum din partea unui stat terorist, incluzând șantajul nuclear, în cea mai evidentă formă care a existat până acum.

„Toată lumea trebuie să acţioneze mult mai rapid şi mai dur. Şi mai ales după ce Rusia a recurs la şantaj nuclear neascuns. Ceea ce se întâmplă acum în jurul centralei ce la Zaporojie este una dintre cele mai mari crime ale statului terorist. Astăzi, pe teritoriul centralei, în imediata vecinătate a instalaţiilor nucleare a fost înregistrat un alt bombardament al Rusiei.

Rusia a trecut din nou printr-o altă scară în istoria mondială a terorismului. Nimeni altcineva nu a folosit o centrală nucleară atât de evident pentru a ameninţa întreaga lume şi pentru a pune anumite condiţii. Şi absolut toată lumea ar trebui să reacţioneze imediat pentru a expulza ocupanţii de pe teritoriul centralei nucleare.

Acesta este un interes global, nu doar o nevoie ucraineană. Subliniem acest lucru la toate nivelurile, de la Consiliul de Securitate al ONU până la contactele între state. Numai retragerea completă a ruşilor de pe teritoriul centralei şi restabilirea controlului deplin al Ucrainei asupra situaţiei din jurul centralei vor garanta restabilirea securităţii nucleare pentru întreaga Europă”, a spus el.