Ce au făcut rușii la centrala nucleară din Zaporojie. Moscova și Kiev se acuză reciproc de bombardamente

Ce au făcut rușii la centrala nucleară din Zaporojie. Moscova și Kiev se acuză reciproc de bombardamente

Autoritățile militare ruse au instalat un sistem de apărare antiaeriană la centrala nucleară din Zaporojie, situată în regiunea ucraineană cu același nume și actualul teatru al confruntărilor în contextul războiului.

Mișcarea făcută de ruși în Zaporojie

Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc de o serie de ofensive la centrala nucleară în ultimele zile, ceea ce a stârnit temeri legate de o posibilă eroare de calcul care ar putea duce la o catastrofă precum cea trăită în 1986 la Cernobîl.

„Sistemele de apărare antiaeriană ale centralei nucleare sunt în curs de întărire”, a declarat șeful administrației militare desemnate de Moscova în regiune, Evhen Balitski, pentru televiziunea rusă de stat.

Instalația a fost ținta unui atac săptămâna trecută, care a întrerupt o parte din conexiunile electrice ale centralei. Administrația rusă a confirmat că unitățile avariate ale reactorului au fost reparate, iar centrala funcționează normal.

La începutul lunii martie, armata rusă a pus stăpânire pe instalațiile centralei nucleare din Zaporojie, una dintre cele mai mari din Europa și care, în primele etape ale războiului, a fost deja scena unor confruntări intense.

Avertismentul autorităților ucrainene

Autoritățile ucrainene au avertizat marțea aceasta că consecințele unei ipotetice catastrofe nucleare la Zaporojie ar fi de până la zece ori mai mari decât cele înregistrate în urma accidentului de la Cernobîl.

Niciuna dintre părți nu ar avea de câștigat de pe urma unui accident nuclear, ale cărui consecințe ar afecta în mod direct viața civililor.

Pe 5 august, au fost raportate explozii la complexul nuclear de la Zaporojie, unul dintre cele mai mari din întreaga Europă, ceea ce a ridicat din nou temerile privind un posibil dezastru.

Moscova și Kievul s-au acuzat imediat reciproc de bombardarea centralei, care a fost preluată de forțele rusești la începutul lunii martie, împreună cu orașul Enerhodar, unde se află complexul.