Ultima oră! Copilotul român aflat în elicopterul prăbușit în Marea Egee a murit. Vezi momentul tragediei

Ultima oră! Copilotul român aflat în elicopterul prăbușit în Marea Egee a murit. Vezi momentul tragediei
Momentele în care pilotul a fost preluat de medicii eleni

Un elicopter pilotat de un cetățean moldovean s-a prăbușit, miercuri, în Marea Egee, în timp ce participa la o acțiune de stingere a incediilor de vegetație izbucnite în Grecia. Potrivit presei elene, în momentul tragediei, la bord se aflau 4 persoane, iar un membru al echipajului a fost salvat pe loc, acesta fiind chiar pilotul. Pentru ceilalți membri ai echipajului au fost efectuate manevre de resuscitare.

Ce s-a întâmplat

În urma prăbușirii elicopterului, pilotul moldovean a fost salvat,  în timp ce alți doi alți membri ai echipajului au fost grav răniți. Cea de-a patra persoană, de orgine moldoveanească, a fost declarată dispărută.

„Pilotul român al elicopterului a fost găsit teafăr şi nevătămat de gărzile de coastă elene în largul Samos şi transferat la spitalul de pe insulă”, a declarat pentru AFP o responsabilă a gărzilor de coastă, citată de Agerpres.

Ceilalți doi membri grav răniți au fost resuscitați de medici, starea lor fiind evaluată drept una „critică”. Bărbații, unul român și altul grec, au fost declarați ulterior decedați, după eforturile zadarniceale medicilor de a-i resuscita.

După mai multe căutări disperate, cel de-al patrulea cetățean fost găsit seara târziu, dar este teafăr. Bărbatul a ajuns pe coasta din Plaka, după ce a înotat câteva ore în mare pentru a supraviețui.

Potrivit informațiilor transmise de autorități, elicopterul prăbușit decolase la ora locală 16.39 și s-a prăbușit la 17.55, în timp ce în zonă au fost înregistrate vânturi puternice, de 6 grade pe scara Beaufort, care ar fi putut influența tragedia.

„În timpul operațiunii aeriene de stingere a incendiilor din zona de pădure a insulei Samos, un elicopter de tip ER-MH4 închiriat de către Detașamentul de Pompieri, cu un echipaj de patru persoane, dintre care trei străini și un traducător grec, a căzut în zona mării din Agios Minas, lângă plaja din Plaka, N.D. a insulei”, au transmis pompierii eleni după prăbușirea elicopterului.

Momentul prăbușirii a fost filmat

Deși a avut loc de la o altitudine joasă, prăbușirea elicopterului a fost una violentă. Autoritățile elene au transmis că elicopterul de tip Mi-8, fusese  închiriat din Ucraina și decolase din Samos la ora 16:39, în timp ce accidentul a avut  loc la 17:155.

Aeronava, împreună cu alte trei, se apropiase de mare pentru a se aproviziona cu apă, iar  în momentul în care a încercat să se ridice, pilotul  a pierdut controlul și a căzut, cel mai propbabil din cauza vântului puternic din zonă.

Cele trei elicoptere și cinci avioane, însoțite de 50 de pompieri, participau la operațiunile de stingere a unui incendiu forestier izbucnit la ora 14:00, pe insula Samos. Pentru operațiunile de salvare au fost mobilizate 3 bărci de patrulare ale pazei de coastă şi alte 2 ambarcaţiuni.

Urmărește momentul prăbușirii elicopterului:

Urmăriți Playtech.ro și pe