Ministerul român al Sănătății a anunțat, luni, primul caz de variolă a maimuței identificat în țara noastră. Potrivit autorităților, pacientul este un bărbat de 26 de ani, care a prezentat simptome specifice bolii, prezentându-se la spital în a patra zi de la debutul bolii. În prezent, bărbatul se află internat în spital și este ținut în izolare, conform protocolului medical. La o zi distanță, medicii au oferit mai multe informații despre evoluția stării primului pacient din România infectat cu variola maimuței.
Viusul variolei maimuței a alertat autoritățile medicale din Europa după ce tot mai multe cazuri au început să apară în țări precum Marea Britanie, Spania, Portugalia, SUA. Boala care a apărut prima oară la maimuțe și ulterior transmisă și la om a generat cele mai multe cazuri în Africa Centrală și cea de Vest, motiv pentru care, apariția ei în mai multe state din Europa a creat panică.
De asemenea, autoritățile din Marea Britanie au alertat OMS cu privire la apariția mai multor infectări cu variola maimuței, după ce primul caz fusese descoperit la un pacient internat în spital, iar ulterior, au fost descoperite și alte cazuri asociate cu un grad mai mare de risc.
În urmă cu o zi, inevitabilul s-a produs și în România, fiind anunțat primul caz de variola maimuței, la un tânăr de 26 de ani, care a contactat virusul de la partenerul său de viață, infectat la rândul său cu acest virus după ce a călătorit în mai multe țări cu risc crescut. Pacientul se află internat la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, fiind sub monitorizarea atentă a medicilor.
”Este vorba despre un bărbat în vârstă de 26 de ani din București. Acesta a fost diagnosticat în cursul zilei de astăzi în urma investigațiilor de laborator. Boala a debutat în urmă cu 4 zile iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopții precedente”, a transmis Ministerul Sănătății.
Potrivit celor mai noi informații, starea bărbatului este bună, fiind în izolare pentru 21 de zile, așa cum o cere protocolul. În ciuda riscurilor de contagiere, riscul transmiterii este mult mai scăzut față de Covid-19, astfel că medicii nu trebuie să intre costumați în combinezon, ci doar cu mască și mănuși de protecție.
„Pacientul este internat, sub atenta supraveghere a medicilor. Este primul caz, protocolul spune că trebuie să stea în izolare 21 de zile, cele trei săptămâni. Lucrurile nu stau ca în cazul COVID, virusul nu se transmite atât de repede, la fel de ușor precum am fost obișnuiți.
Medicii nu mai intră în saloanele acestor pacienți îmbrăcați în combinezoane, este suficientă purtarea măștii și a mănușilor de protecție. Trebuie, evident, să fie respectate toate măsurile de precauție, însă nu vorbim despre o trasmisibilitate atât de mare ca în cazul sars-cov-2”, au explicat surse medicale, potrivit impact.ro.
Potrivit medicului Ion Ștefan, șeful secției de Boli Infecțioase de la Spitalul Militar din Capitală, virusul variolei maimuței este similar cu cel al varicelei, însă există și diferențe.
„Nu este o boală nouă, se aseamănă cu varicela. La variola maimuței erupția apare într-un singur val, nu în mai multe așa cum este în cazul varicelei. Există și vaccin pentru această boală, simptomele sunt deranjante în special vizual. Se transmite prin contact intim, direct și mai prelungit”, a explicat specialistul.