Perri Halperin este specialistă în nutriție la Mount Sinai Health System, iar Angie Asche este dietetician. Acestea au explicat ce uleiuri să nu folosești la gătit și care sunt, de fapt, sortimentele cele mai bune pentru arta culinară. Cum să alegi ce este mai potrivit pentru sănătatea ta.
Un ulei cu punct de fum scăzut va fi unul de proastă calitate, fiindcă nu vei putea găti foarte mult timp cu el. Perri Halperin spune că uleiul din semințe de in și uleiurile de nuci prezintă puncte de fum de circa 100 grade Celsius. Specialista le recomandă la pregătirea preparatelor reci, cum ar fi salatele.
Alte uleiuri nu pot fi încălzite, cum ar fi uleiul de pește sau cel de alge. Ele sunt, de obicei, consumate sub forma suplimentelor alimentare, astfel încât să poți asimila în organism acizii grași omega-3 în doze foarte mici. Aceste uleiuri nu se folosesc niciodată la gătit.
Uleiul de soia și uleiul de porumb trebuie evitate, fiindcă sunt foarte procesate, nu prezintă valoare nutritivă și sunt și foarte bogate în acizi grași omega-6, despre care spune că, în exces, pot provoca inflamații și pot conduce la un risc crescut de dezvoltare de boli cronice.
În topul uleiurilor alimentare ce sunt recomandate spre a fi folosite în domeniul culinar se află uleiul de măsline. Acesta prezintă un punct de fum de aproximativ 176 grade Celsius, o temperatură obișnuită pentru gătit, ceea ce îl face o alegere sigură, ba chiar ideală.
Uleiul de măsline este și foarte sănătos, prezentând antioxidanți, cum ar fi fenolii și vitamina E, despre care se spune că sunt benefice. Conține, de asemenea, acid gras oleic, ce protejează organismul uman împotriva cancerului și a inflamațiilor.
Pe locul doi în topul uleiurilor alimentare potrivite pentru gătit se află uleiul de avocado, acesta prezentând numeroase beneficii pentru sănătate. Conține acid oleic, despre care studiile au reliefat că protejează metabolismul și poate reduce nivelul de colesterol, dar și riscul de boli de inimă.
Uleiul de susan ar fi pe locul trei în topul în cauză. Și acesta este bogat în antioxidanți, cum ar fi cum ar fi sesamolul și sesaminolul, care ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și care prezintă beneficii neuroprotectoare, potrivit celor două specialiste.