Cartofii prăjiți se numără printre cele mai comune mâncăruri preparate de gospodine când nu dispun de foarte mult timp liber pentru a pregăti masa. Chiar dacă pot fi gătiți rapid și ușor, rezultatele nu sunt mereu mulțumitoare, iar asta din cauză că unele nevoi nu sunt îndeplinite. Tu știi care este uleiul în care trebuie să prăjeşti cartofii ca să iasă aurii şi pufoşi?
Cartofii reprezintă produse de bază în bucătărie. Sunt foarte versatili, motiv pentru care gospodinele îi preferă în detrimentul altor legume. Pot fi gătiți în formă prăjită, fiartă sau chiar coaptă. Cartofii pot fi consumați de sine stătători sau în cadrul altor preparate sau mâncăruri.
În general, cartofii se gătesc rapid și ușor. Nu trebuie să depui un efort uriaș pentru a reuși să pui pe masă o porție mare de cartofi prăjiți, care să mulțumească pe toată lumea. Totuși, rezultatele nu sunt întotdeauna la fel de reușite. De obicei, gustul și aroma produsului sunt influențate de unele trucuri sau secrete aplicate de gospodine.
Și tu folosești uleiul de floarea-soarelui pentru a găti cartofii prăjiți? Majoritatea româncelor procedează astfel, nu trebuie să te îngrijorezi cu privire la faptul că ai făcut o alegere greșită. Totuși, trebuie precizat că, potrivit celor mai experimentați bucătari, uleiul de floarea-soarelui nu este cel mai potrivit pentru a găti cartofii prăjiți.
Pe piață, la momentul actual, există multe tipuri de ulei de prăjit. Majoritatea au un punct de fierbere ridicat, astfel încât nu trebuie să ne facem griji că va începe să ardă și să emane substanțe nocive pentru organismul uman. Cele mai multe uleiuri disponibile în comerț pot fi folosite în condiții de siguranță.
Uleiul de floarea-soarelui este excelent pentru prăjitul cartofilor pai. Este, de asemenea, unul dintre produsele din această categorie care se bucură de cel mai bun raport calitate-preț. Totuși, există un alt tip de ulei care îl eclipsează. Dacă îl folosești pe acesta, cartofii vor ieși aurii și pufoși, spun cei mai experimentați bucătari.
Citește și: În ce fel de ulei se prăjesc şniţelele sau chiftelele, de fapt. Toţi am procedat greşit până acum
Este vorba despre uleiul de măsline. Prețul acestuia este mai ridicat decât cel al uleiului de floare-soarelui. Totuși, merită efortul, dacă e să comparăm rezultatele finale, susțin cei mai experimentați bucătari. Uleiul de măsline este de calitate și prezintă fitonutrienți, antioxidanți și grăsimi mononesaturate care stimulează starea de sănătate.
Când este încălzit, uleiul de măsline nu conduce la producerea de grăsimi trans, susțin specialiștii din domeniul nutriției. Totodată, el își păstrează calitatea în timp. Bineînțeles că are o dată de expirare, cea de pe ambalajul produsului. Totuși, atât timp cât este menținut într-un loc uscat și răcoros, poate fi folosit o perioadă lungă de timp.